Σύμφωνα με τις πληροφορίες η εισήγηση προς τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για το λιανεμπόριο είναι να λειτουργήσει σε όλη την Ελλάδα όπως λειτουργεί, ενώ
ειδικά για την Αττική να υπάρξει click away και click in shop μόνο για ένδυση υπόδηση και κοσμήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, φορείς της αγοράς βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος για να παραμείνουν ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα.

Εν τω μεταξύ επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη προτίθεται να αποστείλει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, στην οποία θα υποστηρίζει πως το λιανεμπόριο θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και πως ένα τρίτο lockdown θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο.

Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας της αγοράς οι επτά στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, γιατί δεν αντέχουν να καλύψουν τις οφειλές τους που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, έστω και εάν έχουν ενταχθεί σε πολυεπίπεδα μέτρα στήριξης, ενώ περίπου οι 7 στους 10 καταστηματάρχες δήλωσαν ότι είχαν μείωση του τζίρου, ή ίδιες πωλήσεις με την αντίστοιχη περσινή πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων. Το δείγμα της έρευνας πραγματοποιήθηκε σε 100 καταστήματα.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που ζητούν οι επιχειρηματίες βάσει της έρευνας προκύπτουν τα εξής:

– Ένας στους δύο ερωτηθέντες, απάντησε ότι το σημαντικότερο μέτρο για την επιβίωση της επιχείρησής του είναι η ρύθμιση και το κούρεμα των οφειλών.

– Ένας στους πέντε θεωρεί ότι η ενίσχυση και η μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί μονόδρομο επιβίωσης

– Το 21% θεωρεί σημαντικότερο παράγοντα, την μείωση των ενοικίων έως το τέλος της κρίσης.

– Μόλις το 7% επιθυμεί τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα αυξήσουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων τους.