εξαιρετικά σημαντική από γεωστρατηγικής άποψης θέση κάνει το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να μοιάζει με «φιλέτο» το οποίο είναι που διεκδικούν μεγάλοι «παίκτες», μεταξύ των οποίων αμερικανικοί κολοσσοί, αλλά και ο ΟΛΘ του Ιβάν Σαββίδη.

Η απόφαση για το ποια εταιρία θα αναλάβει το Λιμάνι αναμένεται να ληφθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και θεωρείται πολύ κρίσιμη, ειδικά μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να είναι καταιγιστικές. Φυσικά, η εν λόγω απόφαση θα ληφθεί με βάση τις προσφορές που έχουν κατατεθεί και την προθεσμία, η οποία λήγει σήμερα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι σήμερα, στην κούρσα για την απόκτηση του Λιμανιού «ερίζουν» τέσσερις παίκτες.

  • Η εταιρία αμερικανικών συμφερόντων Quintana Infrastructure & Development
  • Η κοινοπραξία επίσης με αμερικανικό χρώμα των Black Summit Financial, Euroports, EFA Group και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην οποία πριν από 1,5 χρόνο μπήκε ως μέτοχος με 6% ο Βαγγέλης Μαρινάκης 
  • Η κοινοπραξία Cameron S.A., Goldair Cargo και Bollore Africa Logistics
  • ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης που κατά πλειοψηφία ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη. 

Το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον

Αλεξανδρούπολη λιμάνι στρατός ΗΠΑ

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει αποκτήσει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, ειδικά για τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει αποδειχθεί άκρως αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τα Στενά του Βοσπόρου, καθώς εξυπηρετεί χιλιάδες στρατιώτες, άρματα μάχης, ελικόπτερα και εξοπλισμό των ΗΠΑ και νατοϊκών κρατών που μεταφέρθηκαν ταχέως και αποτελεσματικά στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Αλεξανδρούπολη λιμάνι ΗΠΑ

Μάλιστα στο πλαίσιο αναβάθμισης των δυνατοτήτων της Αλεξανδρούπολης, οι Αμερικανοί έχουν προτείνει στην κυβέρνηση την περαιτέρω εκβάθυνση του λιμανιού και την επέκτασή του, ίσως ακόμη και με τη δημιουργία νέου προβλήτα.

Συνάντηση Τσούνη-διοίκησης Λιμανιού

Τσούνης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη… μάχη και το επιχειρηματικό μπρα ντε φερ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, θα έχει η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό Πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη με τη διοίκηση του Λιμανιού.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επισκέπτεται στην περιοχή και ο Τζορτζ Τσούνης βρίσκεται στο πλευρό του, ενώ σε συνέχεια του ενδιαφέροντος του προκατόχου του, Τζέφρι Πάιατ, αναμένεται να δείξει εξίσου ζωηρό ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για τον Λιμένα.

Κόμβος και στην ενέργεια

LNG

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παράλληλα μπορεί να διαδραματίσει ακόμη πιο σπουδαίο ρόλο και στον τομέα της ενέργειας.

Με την ενεργειακή κρίση στα «κόκκινα», το ενδιαφέρον για τα φορτία LNG είναι αυξημένο και η προοπτική κατασκευής του δεύτερου εργοστασίου FSRU στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης αναβαθμίζει περαιτέρω τη σημασία του λιμανιού.