Στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τα μέτρα που ισχύουν σε όλη την επικράτεια για την ανάσχεση της πανδημίας.

Το lockdown παρατείνεται μέχρι τις 5 Απριλίου όπως έγινε γνωστό, ενώ ανακοινώθηκαν και τα νέα μέτρα που ισχύουν ανά περιοχή, με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα, από το πρωί του Σαββάτου (27.03).

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες έχει καταρτιστεί εκ νέου ο επιδημιολογικός χάρτης. Παράλληλα, ανέφερε πως σχετικά με το λιανεμπόριο, τα σχολεία αλλά και τις διαδημοτικές μετακινήσεις δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση και απόφαση. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και με βάση τα δεδομένα θα κάνει τις ανάλογες εισηγήσεις, τις οποίες θα μετατρέψει σε λήψη αποφάσεων και μέτρων η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στο βαθύ κόκκινο παραμένουν οι εξής περιοχές

Περιφερειακή Ενότητα Αττικής
Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας
Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας
Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας
Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (εκτός της Σκύρου)
Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας
Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας
Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας
Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας
Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας
Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής
Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας
Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου
Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου
Περιφερειακή Ενότητα Ζακύθου
Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου
Δήμος Καλύμνου
Δήμος Χανίων
Δήμος Ανωγείων
Δήμος Χίου
Δήμος Ιωαννιτών
Δήμος Μετσόβου
Δήμος Κατερίνης
Δήμος Αμφίπολης
Δήμος Σκιάθου
Δήμος Καρδίτσας
Δήμος Καστοριάς
Δήμος Ορεστίδος
Οι Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας, Αρκαδίας και Χίου, όπως και ο Δήμος Ανωγείων και ο Δήμος Σκιάθου, παρουσιάζουν μια βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Μάλιστα, υπογράμμισε πως αν αυτή η βελτίωση συνεχιστεί τότε θα βγουν από το επίπεδο πολύ αυξημένης επιτήρησης, το λεγόμενο βαθύ κόκκινο, ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ποιες περιοχές μπήκαν στο βαθύ κόκκινο
Αντίθετα, στο βαθύ κόκκινο εντάσσονται περιοχές που παρουσίασαν μεγάλη αύξηση στο ιϊκό φορτίο και τα ενεργά κρούσματα. Μάλιστα, υπήρξε περιοχή που είχε αύξηση 129,4% σε διάστημα 10 ημερών. Αναλυτικά οι περιοχές που εντάσσονται στο βαθύ κόκκινο:

Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης
Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας
Δήμος Γρεβενών
Δήμος Κιλκίς
Δήμος Βέροιας
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η Λέρος και η Γαλατινή Κοζάνης παραμένουν στο καθεστώς των πρόσθετων προληπτικών μέτρων και θα συνεχίσουν σε αυτό μέχρι τις 5 Απριλίου. Στη Λέρο, ωστόσο, από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου θα επιτραπούν εκ νέου οι οικοδομικές διεργασίες.

Την επόμενη εβδομάδα αποφάσεις για λιανεμπόριο και σχολεία
Απαντώντας σε όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί το τελευταίο διάστημα για πρόθεση να ανοίξουν τα σχολεία αλλά και το λιανεμπόριο, ο κ. Χαρδαλιάς στην τοποθέτησή του εξήγησε πως θα γίνει η διαδικασία.

«Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσει η επιτροπή για το λιανεμπόριο και τα σχολεία αλλά και τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Μετά τη συνεδρίαση, θα κάνουν την εισήγησή τους και η κυβέρνηση θα πάρει τις αντίστοιχες αποφάσεις», τόνισε.