Σχέδιο για το ΕΣΥ, αλλά και για μαζικά rapid test στον πληθυσμό, προκειμένου η οικονομία να ανοίξει με ασφάλεια, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο Star, το νέο κυβερνητικό σχέδιο έχει μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από αυτό που ξέραμε μέχρι τώρα καθώς αντί να απομονώνει τους πολίτες και την οικονομία, θα απομονώνει τα θετικά κρούσματα εντοπίζοντας τα και ιχνηλατώντάς τα.

Οργανώνεται μια μεγάλη διαδικασία για να γίνονται τεστ παντού. Στόχος είναι 150.000 τεστ την ημέρα (από 60.000 την ημέρα που γίνονται σήμερα) σε σχολεία, εργοστάσια, καταστήματα και βιομηχανίες, που θα γίνονται κάθε πρωί.

Επόμενο στάδιο είναι να παίρνουμε το rapid test από το φαρμακείο και να το κάνουμε στο σπίτι, πριν πάμε στη δουλειά ή πριν πάει το παιδί στο σχολείο. Αυτό προϋποθέτει να το κάνουμε σωστά για να έχουμε ένα σχετικά αξιόπιστο αποτέλεσμα. Η Αυστρία κάνει ήδη 3,5 εκατ. τεστ την ημέρα.

Το κόστος για τα rapid test θα επιβαρύνει το κράτος. Ήδη αναζητούνται 10 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για να γίνει η πρώτη μαζική παραγγελία.