Λουκέτο για δύο χρόνια μπαίνει στο Πόρτο Καρράς. Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες της “Deal” σχετικά με τις αποφάσεις και τα πλάνα της Belterra Investments, δηλαδή της εταιρίας του Ιβάν Σαββίδη που απέκτησε το εμβληματικό συγκρότημα μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την οικογένεια Στέγγου.

 

Η συγκεκριμένη απόφαση φέρεται να ελήφθη με στόχο να προχωρήσει γρήγορα και πιο αποτελεσματικά το επενδυτικό πλάνο του Σαββίδη που προβλέπει την ριζική ανακαίνιση και αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων, του περιβάλλοντος χώρου και όλων των άλλων υποδομών, με το ύψος του να υπερβαίνει τα 120 εκ. ευρώ.

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Πρόκειται όμως για ανατροπή του μέχρι πρότινος σχεδιασμού καθώς η πλευρά Σαββίδη σκόπευε φέτος να λειτουργήσει τη μία από τις δύο μονάδες του συγκροτήματος.

Πριν λίγες μέρες ωστόσο, σε συναντήσεις που υπήρξαν και με τα σωματεία των εργαζομένων ανακοινώθηκε ότι τελικά το Πόρτο Καρράς θα κλείσει όχι μόνο για την τρέχουσα, αλλά και για την επόμενη σεζόν, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή του. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα προέκυψαν και σοβαρές διαφωνίες επί των εργασιακών ζητημάτων και των αποζημιώσεων, δεδομένου ότι πλέον δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την επόμενη μέρα των εργαζομένων  (στα ξενοδοχεία, το καζίνο και τις άλλες υποδομές) του συγκροτήματος.  Μάλιστα σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, για σήμερα Παρασκευή είχε προγραμματιστεί νέα συνάντηση με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ και των δικηγόρων των δύο πλευρών.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Η απόφαση της Belterra για αναστολή λειτουργίας του Πόρτο Καρράς έχει προκαλέσει αναταραχή στην περιοχή, καθώς το εμβληματικό συγκρότημα αποτελεί «πόλο αναφοράς» αλλά και πηγή «ζωής» για όλη την περιφέρεια του Ν. Μαρμαρά και της Σιθωνίας. Έτσι, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και κυρίως του εμπορικού κόσμου.

Βέβαια όλα αυτά συμβαίνουν ενώ την ίδια ώρα εξακολουθεί να επικρατεί ένα σχετικά θολό τοπίο γύρω από τη συμφωνία πώλησης που έκλεισε με το τίμημα να διαμορφώνεται στα 205 εκ. ευρώ, περιλαμβανομένων και των 50 εκ. ευρώ για το δάνειο της Fortress που έχει ήδη εξοφληθεί από την πλευρά Σαββίδη.

Παρόλα αυτά, αν και το deal έχει ανακοινωθεί επίσημα, δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς εκκρεμεί ο τελευταίος εκτεταμένος έλεγχος (full due diligence) από την πλευρά της Belterra.  Που θα «καθορίσει» και το τελικό ύψος του τιμήματος το οποίο θα πάρουν η Τεχνική Ολυμπιακή και οι μέτοχοί της.

Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από σχετικό δημοσίευμα της “D”, ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο της σύμβασης πώλησης οι πωλητές, δηλαδή η οικογένεια Στέγγου ευθύνονται για χρονικό διάστημα 5 ετών από την κατάρτιση της σύμβασης για απαιτήσεις σχετικά με φορολογικά ζητήματα, την κυριότητα των μετοχών και των ακινήτων που αποτέλεσαν αντικείμενο της συναλλαγής και τον κατασκευαστικό κλάδο. Για τις υπόλοιπες απαιτήσεις, οι πωλητές ευθύνονται για χρονικό διάστημα 2 ετών και έξι μηνών από την κατάρτιση της σύμβασης, ενώ σχετικά με απαιτήσεις χρονομισθωτών δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός της ευθύνης.

Η εισηγμένη επιβεβαίωσε ότι έχει παράσχει εγγύηση υπέρ της κατά 100% θυγατρικής της TO International Holding Limited, -που συστάθηκε την περίοδο του δανεισμού από τη Fortress-,  για την εξασφάλιση τυχόν απαιτήσεων της αγοράστριας από τη σύμβαση πώλησης των μετοχών της Πόρτο Καρράς Α.Ε.

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Χθες έγινε γνωστή, μέσω αποσπάσματος πρακτικού του Δ.Σ. της Τεχνικής Ολυμπιακής, «η παρέλευση απράκτου της κατ’ άρθρο 100 παρ. 3 του Ν.4548/2018  παρεχόμενης δεκαήμερης προθεσμίας για την ενάσκηση από μετόχους της εταιρίας του δικαιώματος σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης, με θέμα την παροχή εγγύησης και ασφάλειας υπέρ της θυγατρικής εταιρείας T. O. INTERNATIONAL HOLDING Ltd, σύμφωνα με το από 14.04.2020 πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου”.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να ξεκινήσει ο τελευταίος έλεγχος για λογαριασμό της Belterra από ανεξάρτητο σύμβουλο, μόλις ο ορκωτός ελεγκτής  παραδώσει τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις. Από εκείνη την ώρα το όριο για την ολοκλήρωση έχει μπει στις 40 μέρες. Οπότε θα έχουμε εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα μέσα στον Ιούλιο…