Μετρώντας ήδη 4.825 νεκρούς, η Ιταλία αποφάσισε να θέσει ουσιαστικά σε «τεχνητό κώμα» κάθε οικονομική/ παραγωγική δραστηριότητα με την ελπίδα ότι θα σταματήσει έτσι τη ραγδαία εξάπλωση του Covid19. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα αργά το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε έδωσε εντολή για το κλείσιμο όλων των «μη ζωτικής σημασίας» επιχειρήσεων στη χώρα. Δεν προσδιόρισε στο διάγγελμα ποιες δραστηριότητες θεωρούνται ζωτικής σημασίας, αλλά πηγές της κυβέρνησης ξεκαθάριζαν ότι θα παραμείνουν ανοιχτά σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, ταχυδρομεία και τράπεζες. Τα μέτρα αποφασίστηκε να ισχύσουν έως 3 Απριλίου αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει παράτασή τους.

«Θα επιβραδύνουμε σημαντικά την παραγωγική μηχανή της χώρας, αλλά δεν θα τη σταματήσουμε» είπε ο Κόντε και περιέγραψε τις συνθήκες που βιώνει η χώρα ως την «πιο επώδυνη κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας».

«Η κοινωνία μας πρέπει να υποστηρίξει, ενωμένη, το πιο πολύτιμο αγαθό, το οποίο είναι η ζωή. Δεν χάνουμε το θάρρος και την ελπίδα στο μέλλον» κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.