Στην αξιοποίηση του άλλοτε ‘Tourist Hotel’, πρόκειται να προχωρήσει ο γνωστός Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας κ. Κώστας Αμοιρίδης, ο οποίος αποφάσισε, αυτό το αρχιτεκτονικό διαμαντάκι, αφού το αποκαταστήσει, αναβαθμίσει και αναδείξει, να λειτουργήσει και πάλι ως ξενοδοχείο, έχοντας προηγουμένως σκαρφαλώσει από την 2η, στην 5η κατηγορία.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, ως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη του έργου από το τεχνικό γραφείο Ekkredo και την αρχιτέκτονα μηχανικό κα. Σίσσυ Παχοπούλου, η οποία έχει αναλάβει το μελετητικό μέρος και την επίβλεψη του project, που εκτιμάται στα περίπου 5- 6 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το πρώην ‘Tourist’ που βρίσκεται στη γωνία των οδών Μητροπόλεως 21 και Κομνηνών, δηλαδή στην καλύτερη γειτονιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο ως προς το κέλυφος του κτιρίου, οπότε οι όποιες επεμβάσεις αποκατάστασης και αναβάθμισης θα πρέπει να εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες ( ΥΜΑΘ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, ενδεχομένως και από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ).

Εφ’ όσον ολοκληρωθούν οι κρίσιμες αυτές εγκριτικές διαδικασίες, θα ακολουθήσει η έκδοση της οικοδομικής αδείας και το κατασκευαστικό τμήμα του έργου. Εκτιμάται ότι το νέο ξενοδοχείο, θα ανοίξει στα επόμενα δύο έως τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Κώστας Αμοιρίδης στο Morrison All Day Bar Restaurant, μία ακόμη επιχείρηση που πρόσφατα δημιούργησε στο δώμα του κτιρίου Morris

Η απόκτηση και τα σχέδια για το πρώην ‘Τourist’

Το ακίνητο του πρώην ‘Τourist’, πέρασε στην ιδιοκτησία του κ. Αμοιρίδη πριν ένα χρόνο, όταν και το απέκτησε από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες, την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και την οικογένεια Παπαϊωάννου.

Το ευχάριστο είναι, ότι ο γνωστός επιχειρηματίας που κυρίως δραστηριοποιείται στην αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών , οικιακών και επαγγελματικών (σ.σ. «Αμοιρίδης- Σαββίδης ΑΕ», εκ των βασικών μετόχων της «Intertech» κ.αλ) έχει αποφασίσει να επενδύσει στην ανάδειξη του διατηρητέου κτιρίου, που είχε κατασκευαστεί μεταξύ των ετών 1921-1922.

Ο σχεδιασμός προβλέπει, την επέκταση του κτιρίου καθ’ ύψος, ώστε να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι φιλοξενίας πελατών στο ξενοδοχείο, του οποίου η δυναμικότητα ήταν κοντά στα 30 δωμάτια.

Σημειώνεται ότι το κτίριο αποτελείται από ισόγειο με δύο καταστήματα και είσοδο ξενοδοχείου, τρεις ορόφους και όροφο σε εσοχή όπως και υπόγειο με βοηθητικούς χώρους. Το εμβαδόν των κύριων χώρων του κτιρίου είναι 2.016,64 τ.μ. και του υπογείου 409,44 τ.μ.

Σύμφωνα λοιπόν με τον σχεδιασμό, ο μελετητής θα ζητήσει την καθ’ ύψος επέκταση του κτιρίου με επιπλέον τρεις ορόφους, των οποίων η όψη θα είναι στην ίδια φιλοσοφία με του υφιστάμενου οικοδομήματος, αλλά σε κάπως πιο λιτή μορφή.

Παρότι το εσωτερικό του κτιρίου δεν έχει κριθεί διατηρητέο, θα δοθεί έμφαση στην ανάδειξη των όμορφων στοιχείων που διαθέτει, όπως το παλιό κλιμακοστάσιο, οι γύψινες διακοσμήσεις , τμήματα των μαρμάρινων συνθέσεων στα δάπεδα.

Το άλλοτε ‘Tourist’, αναβαθμισμένο, θα διαθέτει 52 υπερλούξ δωμάτια και σαν ξενοδοχείο 5ης κατηγορίας, εστιατόριο, lobby φυσικά, αίθουσα ευεξίας – εκγύμνασης , εν ολίγοις τις κοινόχρηστες υποδομές και υπηρεσίες που συνοδεύουν ένα ξενοδοχείο πολυτελείας.

Σε αναμονή λοιπόν για τη νέα προσθήκη στον ξενοδοχειακό κλάδο της Θεσσαλονίκης, σε μία περίοδο που η πόλη αρχίζει να απελευθερώνει την τουριστική της δυναμική παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη ευρύτερα.

πηγή: grtimes.gr