Όπως δήλωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, από τα 142 κρούσματα που συνδέονται με συρροές, τα 115 αφορούν σε εργοστάσιο, δηλαδή αυτά στην κονσερβοποιία στη Σκύδρα.

Ο κ. Μαγιορκίνης αφού σημείωσε ότι τα νέα κρούσματα κυμαίνονται πλέον σε 300 -μερικές φορές και σε 400- ανά ημέρα, ενώ οι ασθενείς που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη φτάνουν πλέον σε 80 και πλέον, αυξάνοντας την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Η πίεση της πανδημίας εξακολουθεί να είναι δυσανάλογα κατανεμημένη στην Αττική, αλλά το σενάριο της δραματικής αύξησης κρουσμάτων έχει ανασταλεί, αν και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Ο κ. Μαγιορκίνης στάθηκε ιδιαίτερα στα δύο χαρακτηριστικά της μετάδοσης που είναι ιδιαίτερα στην περίπτωση του κορωνοϊού, δηλαδή την μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς και την υπερμετάδοση που συμβαίνει υπό συνθήκες που δεν είναι πλήρως κατανοητές ακόμη.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας σιωπηλούς φορείς της επιδημίας και επανέλαβε ότι μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο τα δύο όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η μάσκα και η κοινωνική απόσταση.