Προπομπός του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Χορωδιών & Ορχηστρών  θα είναι η μεγάλη παρέλαση των Φιλαρμονικών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, ξεκινώντας στις 12 από την πλατεία Αριστοτέλους σε όλο το μήκος της Λεωφόρου Νίκης μέχρι και τον Λευκό Πύργο.

Οι μπάντες, σε όλο το μήκος της Λεωφόρου Νίκης, θα παιανίζουν θριαμβευτικά εμβατήρια (Marcie Trionfale) αλλά και εθνικά εμβατήρια με φόντο τον Θερμαϊκό, όπου η παρέλαση θα λάβει τέλος.
Η παρέλαση Φιλαρμονικών, αποτελεί προπομπό του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Χορωδιών & Ορχηστρών.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, ο Σύνδεσμος διοργανώνει το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, Χορωδιών και Ορχηστρών  στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Λίγα Λόγια για τις Φιλαρμονικές ή μπάντες:

Φιλαρμονικές ή “μπάντες” ονομάζονται τα μουσικά σύνολα που συνήθως λειτουργούν στα πλαίσια Ο.Τ.Α. ή στρατιωτικών σωμάτων και σωμάτων ασφαλείας.

Όργανα:  Αποτελούνται κυρίως από
– χάλκινα πνευστά (τρομπέτα, τρομπόνι, ευφώνιο, τούμπα)
– ξύλινα πνευστά (κλαρίνο, σαξόφωνο, φλάουτο)
– κρουστά (ταμπούρο, γρανκάσα, πιάτα, μεταλόφωνο)
Τα κρουστά κρέμονται με λωρίδες από τον λαιμό έτσι ώστε το σύνονο να μπορεί να περπατά και να παίζει ταυτόχρονα. Σπανιότερα χρησιμοποιείται και κοντραμπάσσο.

Ιστορικά στοιχεία: Προέρχονται από τη στρατιωτική fanfara του Μεσαίωνα η οποία αρχικά είχε σάλπιγκες, ταμπούρα και ψιλές φλογέρες. Στο Μπαρόκ εμπλουτίστηκε με χάλκινα πνευστά με κλειδιά και ξύλινα ενώ κατά το 19ο αιώνα προστέθηκαν η γκρανκάσα και τα πιάτα προερχόμενα από τις φιλαρμονικές των Τούρκων Γενιτσάρων. Τελευταίο προστέθηκε σαξόφωνο.

Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα και επηρέασαν πολύ την Ελληνική μουσική. Η προσφορά τους εστιάζεται κυρίως στην παραδοσιακή μουσική καθώς εμπλουτίστηκε με νέα όργανα όπως το κλαρίνο και τα χάλκινα.

Ρεπερτόριο: Το ρεπερτόριό τους είναι συνήθως εμβατήρια τα οποία παίζουν σε εθνικές και θρησκευτικές εορτές. Κάποιες φιλαρμονικές (π.χ. Κέρκυρας) παίζουν και εισαγωγές όπερας καθώς και μεταγραφές δημοφιλών τραγουδιών. Ορισμένες φιλαρμονικές επιχειρούν διεύρυνση τόσο του ρεπερτορίου τους όσο και του ρόλου τους στην τοπική κοινωνία.