Η πανδημία του κορωνοϊού εκτός από ανθρώπινες ζωές θερίζει και την οικονομία με αποτέλεσμα τα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων να κάθονται κυριολεκτικά σε «αναμμένα κάρβουνα» κατά τη λαϊκή ρήση. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και οι συνεργάτες του εξετάζουν όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα με προτάσεις να καταθέτονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζουν στην κυβέρνηση, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και κατά πόσο υπηρεσίες και επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστά, είναι και οι μειώσεις μισθών στον Δημόσιο τομέα, όπως έχει αρχίσει να φαίνεται τις τελευταίες ώρες με αφορμή μια τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Ο υπουργός μπορεί να θεωρεί πως για την ώρα δεν υπάρχει κανένα θέμα για μείωση μισθών στο δημόσιο, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα τέτοιο μέτρο στο μέλλον εφόσον η οικονομική ύφεση και κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού συνεχιστεί.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο που εξετάζει τα μέτρα, έχει βάλει στην άκρη του τραπεζιού των συζητήσεων μεταξύ διαφόρων σεναρίων και αυτό για παρέμβαση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και ειδικά εκείνων που έχουν σταματήσει αυτή τη στιγμή να εργάζονται ή που υποαπασχολούνται. Μάλιστα το μοντέλο, που συνοδεύει το σενάριο της παρέμβασης στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, έχει να κάνει με αυτό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, όπως για παράδειγμα η μείωση κατά 50% του μισθού που μπορεί να κάνει ένας εργοδότης του ιδιωτικού τομέα εφαρμόζοντας την εκ περιτροπής εργασία. Φυσικά το οικονομικό επιτελείο έχει μπροστά του τουλάχιστον 30 ημέρες για να δει πιο καθαρά τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό.

Φυσικά δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε τις πληροφορίες για το σενάριο μείωσης μισθών στον δημόσιο τομέα. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΘΕΜΑ 104,6 σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με μείωση μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους απάντησε: «Σήμερα, δεν έχουμε προχωρήσει σε κάποια πρωτοβουλία, ούτε έχουμε συζητήσει κάτι τέτοιο με τα σημερινά δεδομένα, συνεπώς δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε».

Ωστόσο τα λόγια του κ. Σταϊκούρα «με τα σημερινά δεδομένα» ήταν αρκετά για να προβληματίσουν τον κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μια ενδεχόμενη μείωση στους μισθούς του δημόσιου τομέα θα εξαρτηθεί από την πορεία του κορωνοϊού και κατ’επέκταση τις επιπτώσεις που θα συνεχίσει να έχει στην οικονομία της χώρας.