Η κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων προχωρεί άμεσα σε κοινή απόφαση για ένα «άμεσο πακέτο έκτακτης βοήθειας».Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ,πρόκειται να στείλουν στην Ελλάδα 400 πλήρως εξοπλισμένα καταλύματα για τους πληγέντες.

Ένας γιατρός , δέκα νοσηλευτές, βοηθητικά καταλυμάτα , πακέτα υγιεινής και άλλα εφόδια πρόκειται να φτάσουν  από τον αυστριακό Ομοσπονδιακό Στρατό τις επόεμενες ημέρες από τη Βιέννη στη Μυτιλήνη .

Στην κοινή ανακοίνωση των δύο επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βιέννη, αναφέρεται επίσης ότι «ενόψει των ανθρωπιστικών κρίσεων σε πολλά μέρη του κόσμου, λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού», η αυστριακή κυβέρνηση θα διπλασιάσει τους πόρους του Ταμείου Αντιμετώπισης Καταστροφών στο Εξωτερικό από 25 σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό το ποσό, έως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου  μπορεί να αυξηθεί σε 60 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι το Ταμείο θα είναι εξαπλάσιο σε σύγκριση με το 2019. Η βασική χρηματοδότηση για την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR) θα τετραπλασιαστεί με αυτόν τον τρόπο.

«Έχουμε μία χριστιανική-κοινωνική ευθύνη να βοηθήσουμε τους φτωχότερους των φτωχών επί τόπου, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου», τονίζει στην δήλωση του ο καγκελάριος Κουρτς.

«Εκπληρώνουμε αυτή την ευθύνη και παρέχουμε μαζική βοήθεια επί τόπου, διπλασιάζοντας τα κεφάλαια του Ταμείου Αντιμετώπισης Κρίσεων στο εξωτερικό στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Και με αυτόν τον τρόπο θα βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, ειδικά για τις γυναίκες και τα παιδιά, στην Ελλάδα και θα υποστηρίξουμε τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού», αναφέρει ο ίδιος.