Εκτός από τα σχολεία και τον τρόπο λειτουργίας τους – όπως όλα δείχνουν στις 10 Ιανουαρίου – έρχονται ανακοινώσεις για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Σε ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τα πρωτόκολλα που θα ισχύουν σε αυτά θα προχωρήσει το απόγευμα η κυβέρνηση, ενώ όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γιάννης Οικονόμου, αυτές θα αφορούν και στη λειτουργία των ΑΕΙ, αλλά και των φροντιστηρίων, που ήδη λειτουργούν από χθες Δευτέρα.

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων θα έρθουν μετά την εισήγηση των ειδικών, που συνεδριάζουν το μεσημέρι παρουσία της υπ. Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να προκρίνεται το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή Δευτέρα 10 Ιανουαρίου παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι ανεξέλεγκτη, καθώς η πλειοψηφία της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας τάσσεται με την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες αλλά με προσαρμοσμένους στην περίσταση όρους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι θα υπάρξει αυξημένος αριθμός τεστ στους μαθητές – self test και όχι rapid test – αλλά και προσαρμογή των πρωτοκόλλων ειδικά για την περίπτωση κρούσματος σε σχολική αίθουσα.

Ειδικότερα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των ειδικών τάσσεται υπέρ της αύξησης του αριθμού των self test σε 3 την εβδομάδα αντί για 2 που ίσχυε μέχρι πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων ενώ θα υπάρξει και διαφορετική προσέγγιση των υπολοίπων μαθητών στην διαχείριση μετά από κρούσμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι δεν αποκλείεται τελικά να μην υπάρξει αλλαγή στο πρωτόκολλο του 50%+1 για να κλείνει ένα σχολικό τμήμα μολονότι η συζήτηση για αυτό το θέμα παραμένει ανοιχτή.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα επανέλαβε και ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γιάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί αργότερα σήμερα καθώς στις 2 μετά το μεσημέρι συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας παρουσία των υπουργών Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, και Υγείας, Θάνου Πλεύρη, με τους δύο υπουργούς να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις αμέσως μετά.