«Κι όμως, η νύχτα έχει πολλά αστέρια
Κι όμως, κάτω απ’ το χιόνι υπάρχει πολύ φως»
Στέλιος Λουκάς

Ο άνθρωπος στην αυγή ενός νέου χρόνου. Αντιμέτωπος με τις εκπλήξεις που του επιφυλάσσει ο νέος χρόνος.

Ευχή και ελπίδα όλων των ανθρώπων είναι οι μέρες του νέου χρόνου να είναι γεμάτες ειρήνη, αγάπη, όμορφες στιγμές, ευχάριστες εκπλήξεις, ομορφιά, καλοσύνη, κατανόηση, παρηγοριά, επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα.

Όμως, το Κακό είναι πάντα εδώ. Είναι συνεχώς δίπλα μας, αλλάζοντας μορφές. Πότε γίνεται ένας πόλεμος, πότε μια φυσική καταστροφή, πότε μια ασθένεια, πότε ένας κακός συνάνθρωπος, πότε μια κακιά στιγμή, πότε ένα κακό απρόσμενο περιστατικό.

 

Στα γρανάζια του Φόβου να είμαστε όχι το λάδι, αλλά η άμμος!

 

Όσο εξαρτάται από μας, πρέπει να οπλιζόμαστε με αξίες ώστε να έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε όλες τις μορφές του Κακού. Κάθε φορά που μέσα μας θα πεθαίνει μια ελπίδα, την ίδια στιγμή πρέπει να γεννιέται μια άλλη, πιο ισχυρή, πιο φωτεινή.

Ο άνθρωπος στην αυγή ενός νέου χρόνου. Λοιπόν, ας αναρωτηθούμε. Στον χρόνο που έφυγε, πόσους ήλιους βάλαμε στην ψυχή μας; Πόσους λύκους συναντήσαμε και πώς σωθήκαμε; Σε πόσα παιδιά χαρίσαμε την αγάπη μας; Περπατήσαμε άραγε σε κήπους ολάνθιστους; Αφήσαμε τα σύννεφα της μέρας να μας δείξουν την απεραντοσύνη τ’ ουρανού;
Απλώσαμε το χέρι μας σ’ έναν δυστυχισμένο; Θαυμάσαμε τα πουλιά και την απεριόριστη ελευθερία που απολαμβάνουν; Είδαμε ένα ηλιοβασίλεμα ή μιαν αυγή; Αναδέψαμε τις στάχτες της μνήμης για να βρούμε την ελάχιστη φλόγα; Εκείνο το ταξίδι στον μέσα άγνωστο κόσμο
το επιχειρήσαμε; Θυμηθήκαμε εκείνους που έφυγαν και άφησαν πίσω τους έναν κήπο να μας ομορφαίνει; Συγχωρήσαμε όσους μας έβλαψαν; Το ξέρω, αυτό είναι πολύ δύσκολο, όλοι το αντιλαμβανόμαστε… Είμαστε όντα ημιτελή. Όμως, σκεφτείτε, αν γινόταν απ’ όλους, πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος μας!

Ο άνθρωπος στην αυγή ενός νέου χρόνου. Είθε να είμαστε πάντα στο φως! Και στα γρανάζια του Φόβου να είμαστε όχι το λάδι, αλλά η άμμος!

Χρόνια πολλά! Καλή χρονιά!

[Στέλιος Λουκάς είναι δημοσιογράφος, ποιητής.]

sloukas 09012023 btmΟ Στέλιος Λουκάς με τον κορυφαίο ποιητή της Θεσσαλονίκης Γιώργο Βαφόπουλο