Τη διάψευση ιστοσελίδας που ασχολείται με το fact checking συνάντησε την περασμένη εβδομάδα η είδηση πως ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές, προκειμένου να βοηθήσουν στους ελέγχους κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, επικαλούμενη μάλιστα την κατηγορηματική διάψευση του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων της ΓΑΔΑ.
Τέσσερις μόλις ημέρες αργότερα, η διάψευση της… διάψευσης ήρθε διά στόματος του ίδιου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, και δήλωσε μεταξύ άλλων, πως «οι αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη ενισχύθηκαν ήδη με επιπλέον αστυνομικούς», προαναγγέλλοντας μάλιστα «μεγάλη αυστηρότητα» κατά τους ελέγχους στους πολίτες.

Την περασμένη Πέμπτη, το δελτίο ειδήσεων του Mega  μετέδωσε την είδηση πως «ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μεταφέρονται στη Βόρεια Ελλάδα», με στόχο τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Το ρεπορτάζ αναφερόταν σε εξονυχιστικούς ελέγχους, «από γειτονιά σε γειτονιά, ακόμα και από σπίτι σε σπίτι».

Την επόμενη ημέρα, και αφού η παραπάνω πληροφορία είχε αρχίσει να κάνει τον γύρω του διαδικτύου, τα Ελληνικά Ηοaxes, ανήρτησαν άρθρο με τίτλο «Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ΔΕΝ μεταφέρονται στη Βόρεια Ελλάδα», χαρακτηρίζοντας ψευδή την πληροφορία, καθώς επικαλούνταν τηλεφωνική επικοινωνία με το γραφείο ενημέρωσης δημοσιογράφων της ΓΑΔΑ.

«Δεν ισχύει. Η πληροφορία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» ανέφερε η άποψη του αρχηγείου της αστυνομίας που μετέφερε αυτούσια το δημοσίευμα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα, πως «σύμφωνα με τα ανωτέρω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η είδηση περί ισχυρής μετακίνησης αστυνομικών δυνάμεων προς τη βόρεια Ελλάδα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κατά συνέπεια οι υπό εξέταση ισχυρισμοί καταρρίπτονται».

Ωστόσο, μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, η επιβεβαιώσω του αρχικού ρεπορτάζ θα ερχόταν από το στόμα του ίδιου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διαχείρισης της έκτασης κατάστασης που επικρατεί στην πόλη με την έξαρση της εξάπλωσης του κορονοϊού, συμμετέχοντας σε σύσκεψη εργασίας με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, οι δύο άνδρες προχώρησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, με τον περιφερειάρχη να εξάρει το έργο της ελληνικής αστυνομίας και την βοήθεια που προσφέρουν οι εκτεταμένοι έλεγχοι στην πόλη, την ώρα που η κατάσταση του συστήματος υγείας είναι πλέον ασφυκτική. Μετά τον Απ. Τζιτζικώστα, τον λόγο πήρε ο υπουργός Χρυσοχοΐδης, ο οποίους αφού προειδοποίησε πως «ό,τι χρειάζεται, ό,τι μπορεί να γίνει θα γίνει», και αφού απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να πειθαρχήσουν στα μέτρα, δέχτηκε ερώτηση για το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ στη Βόρεια Ελλάδα και για το εάν θα ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης.

«Δεν υπάρχει κανένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο, αλλά στοχοποιημένοι έλεγχοι κυρίως σε σημεία συνάθροισης, όπου και δημιουργείται το πρόβλημα της όσμωσης των ανθρώπων και εκεί θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τους ελέγχους, για να κόψουμε το δρόμο στον ιό πιο γρήγορα[…]Οι αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη ενισχύθηκαν ήδη με επιπλέον αστυνομικούς. Αυτό που μένει, με όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται με μεγάλη αυστηρότητα, είναι να δώσουμε δέκα μέρες στο σύστημα υγείας να ανασάνει και να βάλουμε σε έλεγχο την όλη κατάσταση» δήλωσε συγκεκριμένα ο Μ. Χρυσοχοΐδης, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία για μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Συνεπώς, η διάψευση της πληροφορίας για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στη Βόρεια Ελλάδα που ήρθε από ΓΑΔΑ μέσα από το δημοσίευμα των Ελληνικά Hoaxes προκύπτει τουλάχιστον παραπληροφόρηση.