Σε χαιρετώ ΠΑΟΚτσάκι μου,

Και τι κατάλαβες που στα είπε ο Όλαφ Ρέμπε;

Τίποτα, θα μου απαντούσε η πλειοψηφία.

Στα δικά μου μάτια και αυτιά παλί ξεκαθάρισαν ή επιβεβαιώθηκαν αν προτιμάτε πολλά.

Δεν θα σταθώ τόσο στις προσωπικές αναφορές σε παίκτες, μα περισσότερο στην ουσία της λειτουργίας της ομάδας.

Ο Ρέμπε είναι ένα στέλεχος ευρωπαϊκών προδιαγραφών κατά την ταπεινή μου άποψη, που αυτά που συνάντησε εδώ δεν τα έχει ξανασυναντήσει. Και που είσαι ακόμα φίλε Όλαφ. Δεν είμαστε άλλη μία ποδοσοφαιρική ομάδα, είμαστε κάτι διαφορετικό, κάτι το ξεχωριστό σε όλες τις εκφάνσεις μας ως σωματείο. Από τον τελευταίο οπαδό μέχρι τον Πρόεδρο. Ένας ξεχωριστός πλανήτης… ο πλανήτης ΠΑΟΚ.

Γνωρίζοντας καλά την γερμανική νοοτροπία και το γερμανικό χιούμορ γενικότερα, αλλά και την αντίληψη τους γύρω από το ποδόσφαιρο ειδικότερα – Side-info, γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γερμανία, χαζεύοντας τον Ντούνγκα και τον Έλμπερ – θεωρώ ότι το γεγονός πως η συνέντευξη τύπου έγινε στα Αγγλικά κι όχι στα Γερμανικά, αδίκησε τόσο τον Τεχνικό μας Διευθυντή όσο και τον Αλέξανδρο Μανιάτογλου.

Ο διερμηνέας της καρδιάς μας ζορίστηκε σε αρκετά σημεία να αναπαράγει τα λεγόμενα του Ρέμπε επακριβώς ή ακόμα και να μεταφέρει το πνεύμα των λεγομένων του σε αρκετές περιπτώσεις.

Η ομάδα έχει πλάνο, σε γενικές γραμμές. Αυτό είναι το βασικότερο συμπέρασμα… Το μπάτζετ έπεσε και ο μπαμπούλας του Financial Fair Play απομακρύνθηκε, νεαροί παίκτες με προοπτική αποκτήθηκαν, άλλοι έφυγαν και άλλοι ξαναήρθαν… ή θα ξαναέρθουν.

Celebration Goal GIF by PAOK FC - Find & Share on GIPHY

Paokfamily Cupwinners GIF by PAOK FC - Find & Share on GIPHY

Δεν έχει τόσο σημασία να στεκόμαστε σε ονόματα, σε λάθη ή σωστά. Αυτά πολλές φορές είναι υποκειμενικά στο μυαλό του καθενός. Σημασία έχει να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ, αγωνιστικά και διοικητικά, ποδοσφαιρική κουλτούρα και αντίληψη. Δεν θα κουραστώ να το γραφώ!

Ήρθε όμως να μας θυμίσει ο Γερμανός πως ο οργανισμός ΠΑΟΚ κινείται ποδοσφαιρικά ανεξάρτητα μέχρι το σημείο που πρέπει να ενημερωθεί ο Πρόεδρος… και να αποφασίσει.

Έχω αφιερώσει άρθρο ολόκληρο στον Ιβάν Σαββίδη και το πόσο εκτιμώ όσα κάνει, έκανε και θα κάνει για την Βόρεια Ελλάδα γενικότερα και τον ΠΑΟΚ ειδικότερα… Τον νιώθω δικό μου άνθρωπο με την ευρύτερη έννοια, ίσως και λόγω καταγωγής.

Αυτό δεν σημαίνει πως ο τρόπος λειτουργίας του αναφορικά με την ΠΑΕ είναι πάντα ο ποδοσφαιρικά ενδεδειγμένος.

Θα πρέπει λοιπόν ο ΠΑΟΚ να μάθει να κινείται σε σωστούς χρόνους σχετικά με τις ανανεώσεις συμβολαίων αλλά και το κλείσιμο μεταγραφικών στόχων στην αγορά. Το γεγονός και μόνο πως τα ζητήματα αυτά καταλήγουν προσωπικά στον Ιβάν Σαββίδη θα δημιουργεί πάντοτε απώλεια σημαντικότατου χρόνου στην ολοκλήρωση της εκάστοτε κίνησης.

Ivan Savvidis Paokfamily GIF by PAOK FC - Find & Share on GIPHY

Αν καταφέρει λοιπόν ο Γερμανός και βρει τρόπο να  περάσει όμορφα στον πρόεδρο το ζήτημα τούτο, τότε ίσως ένα βασικό πρόβλημα του ετήσιου προγραμματισμού της ομάδας ομαλοποιηθεί ή εξαληφθεί.

Μην ξεχνάτε κάτι βάσικο σε όλη αυτή την ιστορία, που ειπώθηκε και στη συνέντευξη…

Μια μεταγραφή δεν είναι ψώνια στο σούπερ-μάρκετ.

Μια μεταγραφή είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία σε κάθε περίπτωση από μόνη της…

Θα μου πείτε, αν δεν τα κακταφέρει ούτε ο Γερμανός…

Πάλι θα αγαπάμε την ομάδα μας, πάλι θα αγαπάμε τον πρόεδρο με τα καλά και τα στραβά του. Είμαστε οικογένεια άλλωστε ΠΑΟΚτσάκι μου… και μία οικογένεια είναι μαζί σε όλα.

Άφησα τελευταίο το σημαντικότερο, το αγωνιστικό…

Εκεί καταλήγουν όλα, αυτό μας αφορά κυρίως και πρωτίστως ως οπαδούς και ως ομάδα. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλος σκοπός από τη νίκη σε κάθε αγώνα, είτε στο ΟΑΚΑ, είτε στην Τούμπα, είτε στην Γρανάδα… η νίκη πρέπει να μας ξαναγίνει συνήθεια και εμμονή. Και όταν δεν θα έρχεται αυτή, να ξέρεις ότι έδωσες όσα είχες μέσα σου να δώσεις…

σε κάθε προπόνηση, σε κάθε αγώνα, σε κάθε φάση… Αυτό είναι Π.Α.Ο.Κ.

ΥΓ1. Σε θέματα υγείας φίλτατε μυαλοπώλη, να είσαι πιο προσεκτικός, γιατί όλα έχουν και τα όρια τους, ακόμα και η ΠΑΕ όπως αποδείχθηκε…

ΥΓ2. Μάθε όμως ΠΑΟΚτσάκι μου να φιλτράρεις κι εσύ όσα ακούς.

ΥΓ.4 Παίκτες έρχονται και φεύγουν, ότι μένει είναι οι οπαδοί και το έμβλημα, το οποίο υπερασπιζόμαστε όσο φοράμε αυτή τη φανέλα. (J.Α.Crespo)

ΥΓ5. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι ίδρυμα είπε ο Κυρ-Κυρ… και αβίαστα θυμήθηκα τον Λεβέκ.