Είναι δεδομένο πως σε όλους μας, σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο, αρέσουν τα ταξίδια. Υπάρχει κάτι πολύ ελκυστικό στο να ετοιμάζει κάποιος μια βαλίτσα και να παίρνει την πρώτη πτήση έξω από την πόλη.
Ωστόσο, ξοδεύοντας λίγο χρόνο για να κάνετε κάποια έρευνα και να σχεδιάσετε το ταξίδι σας λίγο πριν πάτε θα βοηθήσει να κάνει- ακόμη και ο πιο έμπειρος ταξιδιώτης- το ταξίδι ασφαλέστερο. Ας δούμε μερικές συμβουλές που έδωσε μία πρώην αξιωματικός της CIA, η Σίντι Ότις και που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις … κακοτοπιές, τη φυλακή και τα νοσοκομεία στα ταξίδια σας.

Πριν φύγετε…

1. Αφήστε αντίγραφα των ταξιδιωτικών σας πληροφοριών με κάποιον που εμπιστεύεστε.

Εκτυπώστε ένα αντίγραφο του διαβατηρίου σας και προωθήστε τα δρομολόγια πτήσης και τις πληροφορίες για το ξενοδοχείο σε αυτόν. Έχοντας κάποιον που μπορεί να επαληθεύσει την ταυτότητα και τα ταξιδιωτικά σας σχέδια, θα δώσει στην αστυνομία κάτι για να ξεκινήσει αν σας συμβεί κάτι. Επίσης, απατεώνες που ενδεχομένως θα βάλουν στο στόχαστρο την οικογένειά σας θα ισχυρίζονται μερικές φορές ότι σας κρατούν ομήρους και θα ζητούν λύτρα. Γνωρίζοντας κάποιος πού μένετε στο ταξίδι σας, θα βοηθήσει τους φίλους και την οικογένειά σας να αποφύγουν αυτές τις απάτες.
Βρείτε το χρόνο επίσης για να απομνημονεύσετε και οι ίδιοι τις ταξιδιωτικές πληροφορίες, επειδή δεν μπορείτε πάντα να υπολογίζετε σε ένα λειτουργικό ή πλήρως φορτισμένο τηλέφωνο, ή ένα αξιόπιστο διαδίκτυο.

2. Μην αποκλείσετε την πιθανότητα μιας ιατρικής έκτακτης ανάγκης.
Ποτέ δεν αναμένουμε να έχουμε ένα πρόβλημα υγείας ενώ ταξιδεύουμε, αλλά συμβαίνει. Κάνετε την έρευνά σας για την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης στη χώρα που επισκέπτεστε, αλλά έχετε επίσης ένα σχέδιο εφεδρείας σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος,η ακόμα και μιας ταξιδιωτικής ασφάλειας.

3. Κάντε έρευνα για τις πιθανές απειλές.
Καθώς προετοιμάζεστε για το ταξίδι σας, το να βρείτε τις πιθανές απειλές ή τις συχνότερες εγκληματικές πράξεις στη χώρα που επισκέπτεστε, θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σε επαγρύπνηση ενώ βρίσκεστε εκεί. Υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες με σημαντικές πληροφορίες για κάθε χώρα του κόσμου, όπως εκθέσεις για εγκλήματα και ασφάλεια και προειδοποιήσεις ασφαλείας. Έτσι θα αποκτήσετε μια καλή αίσθηση για ποια πράγματα πρέπει να προετοιμαστείτε.

4. Πάρτε μετρητά για να κάνετε συνάλλαγμα μόλις φτάσετε στον προορισμό σας.
Μπορεί να διαπιστώσετε όταν φτάσετε ότι τα ATM του αεροδρομίου δεν λειτουργούν ή δεν δέχονται χρεωστικές κάρτες από τη χώρα προέλευσής σας. Ίσως τα ταξί τους να μην λαμβάνουν πιστωτικές κάρτες. Ξαφνικά, δεν έχετε τρόπο να πληρώσετε για να βγείτε από το αεροδρόμιο. Έχοντας λίγα χρήματα πάνω σας θα σας δώσει αρκετό χρόνο για να σχεδιάσετε τα επόμενα βήματα σας.
5. Πάρτε μαζί σας αριθμούς τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε το τοπικό ισοδύναμο το «100» σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αναζητήστε τον τηλεφωνικό αριθμό και τη διεύθυνσή της πρεσβείας πριν φύγετε και τηλεφωνήστε εκεί εάν χάσετε το διαβατήριό σας ενώ ταξιδεύετε ή εάν πέσετε θύμα εγκληματικής πράξης. Αν υπάρχει φυσική καταστροφή ή τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας και δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην οικογένεια ή τους φίλους σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την πρεσβεία.

6. Μην παίρνετε μαζί τίποτα που δεν θα θέλατε να χάσετε.
Είναι εύκολο να χάσετε τα πράγματα όταν ταξιδεύετε, είτε επειδή κάπου θα παραπέσουν είτε επειδή θα κλαπούν ενώ βρίσκεστε εν κινήσει. Το ταξίδι δεν είναι ιδανικό για να φέρετε ανεκτίμητα κειμήλια ή οτιδήποτε είναι μοναδικό.

7. Μάθετε φράσεις στην τοπική γλώσσα.
Η δυνατότητα επικοινωνίας στη γλώσσα της χώρας που επισκέπτεστε θα σας βοηθήσει να περιηγηθείτε καλύτερα αν βρίσκεστε σε δύσκολη θέση, ειδικά φράσεις όπως «Πού είναι το πλησιέστερο νοσοκομείο;» ή «Χρειάζομαι βοήθεια».
Υπάρχουν πολλές καλές εφαρμογές ξένων γλωσσών για να εγκαταστήσετε στο τηλέφωνό σας που θα σας βοηθήσουν να μεταφράσετε ξένες γλώσσες επί τόπου. Το Google Translate και το iTranslate είναι ιδιαίτερα καλά, αν και θα πρέπει να πληρώσετε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το iTranslate εκτός σύνδεσης. Οι εφαρμογές μπορούν να μεταφράσουν περισσότερες από 100 διαφορετικές γλώσσες και είναι και οι δύο δωρεάν.

8. Αποτρέψετε πιθανούς κινδύνους για την υγεία σας.
Ταξιδεύοντας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βρείτε κάθε είδος μικροβίου και ασθένειας που μπορείτε να φανταστείτε. Μπορεί να αντιμετωπίσετε ασθένειες, όπως η ελονοσία, που δεν είναι κοινές στη χώρα σας. Μάθετε τι εμβολιασμούς ή φάρμακα χρειάζεστε. Βρείτε χρόνο για να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Οι γαστρεντερικές νόσοι είναι συχνές όταν ταξιδεύετε, οπότε καλό είναι να ερευνήσετε τι πρέπει να αποφύγετε.

Ενώ είστε εκεί …
1. Ελαχιστοποιήστε το προφίλ σας, ώστε να μην είστε στόχος.
Οι εγκληματίες συχνά στοχεύουν τους τουρίστες για πράγματα όπως κλοπές ή χειρότερα, και πολλοί ταξιδιώτες το κάνουν εύκολο κάνοντας πράγματα που τους κάνουν να ξεχωρίζουν. Πράγματα όπως το να ψάχνεις σαν χαμένος, να κρατάς έναν χάρτη σε ένα πεζοδρόμιο, να έχεις κρεμάσει μια κάμερα πάνω στο λαιμό σου ή να μιλάς δυνατά σε μια γλώσσα που δεν είναι εγγενής σε εκείνη που επισκέπτεσαι μπορεί να σε κάνει στόχο. Τα ρούχα μπορούν επίσης να τραβήξουν την προσοχή – για παράδειγμα, οι Αμερικανοί που φορούν καπέλα μπέιζ-μπώλ σε χώρες όπου αυτό είναι ασυνήθιστο, ή φορούν φαινομενικά ακριβά αντικείμενα, όπως εντυπωσιακά κοσμήματα.
2. Μην παίρνετε ανεπίσημες μορφές μεταφοράς.
Μόλις βγείτε από το αεροδρόμιο, προσέξτε τους ανθρώπους που σας προσεγγίζουν με αυτό που ακούγεται σαν μια καλή συμφωνία μεταφοράς. Θα μπορούσε να είναι μια ιδιωτική περιήγηση με το μισό κόστος ή μια φθηνότερη τιμή ταξί για να σας πάει στο ξενοδοχείο σας, αλλά συχνά είναι μια απάτη, μια απόπειρα απαγωγής ή κάτι άλλο που θα μπορούσε να σας θέσει σε κίνδυνο. Βεβαιωθείτε ότι το ταξί σας έχει ένα μετρητή και ότι ο οδηγός ενεργοποιεί τη λειτουργία του όταν ξεκινάτε την κούρσα.
Σε ορισμένες χώρες, πρέπει να διαπραγματευτείτε ακόμη και μια προπληρωμή του αντιτίμου αν δεν θέλετε να εξαπατηθείτε όταν σας πάνε στον προορισμό σας. Η αδυναμία πληρωμής, ακόμα και αν είναι απάτη, μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα με την τοπική αστυνομία.
3. Ασφαλίστε καλά το δωμάτιο του ξενοδοχείου σας.
Τα δωμάτια των ξενοδοχείων παραβιάζονται συχνά. Κρατήστε τις κουρτίνες κλειστές έτσι ώστε οι εισβολείς να μην έχουν αρκετό φως ώστε να μπορούν να βρουν εύκολα τα υπάρχοντά σας. Τα δωμάτια στο ισόγειο είναι πιο εύκολα προσβάσιμα στους πιθανούς εισβολείς, αλλά η διαμονή στον τελευταίο όροφο μπορεί να δυσκολέψει τους εργάτες διάσωσης να σε φτάσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ασφαλίστε πάντα την πόρταόταν βρίσκεστε στο δωμάτιό σας.
4. Προσέξτε για ηλεκτρονικές επιθέσεις.
Οι χάκερ συχνά συνδέονται από μη ασφαλή δημόσια σημεία Wi-Fi για να επιλέξουν στόχους. Ενώ το δωρεάν Ίντερνετ μπορεί να είναι δελεαστικό, είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να θέσετε σε κίνδυνο όλες τις προσωπικές σας πληροφορίες. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας τις ηλεκτρονικές συσκευές σας, επειδή μπορούν εύκολα να παραβιασθούν. Ακόμη και τα χρηματοκιβώτια του ξενοδοχείου μπορούν να παραβιαστούν από ανθρώπους που ξέρουν πώς, έτσι μην υποθέτετε ότι τα ηλεκτρονικά σας ή άλλα αντικείμενα είναι ασφαλή εκεί.
5. Ακολουθήστε τους τοπικούς νόμους και τα έθιμα.
Αυτό δεν είναι μόνο ένα σημάδι του σεβασμού για την περιοχή που επισκέπτεστε, είναι επίσης ένας τρόπος να μείνετε μακριά από προβλήματα. Για να μάθετε σχετικά με τους νόμους και τα έθιμα της περιοχής που επισκέπτεστε, το Google είναι ο καλύτερος φίλος σας. Το σπάσιμο των τοπικών κανόνων, ή ακόμα και του νόμου, για να ανεβάσετε μια καλή φωτογραφία στο Instagram δεν αξίζει τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει.
6. Διατηρείτε τα υπάρχοντά σας σε ασφαλή μέρη.
Πολλά μικρά εγκλήματα, όπως κλοπή από τσάντες και τσέπες, συμβαίνουν σε πολυσύχναστα μέρη, όπως οι σιδηροδρομικοί σταθμοί. Κρατήστε τα προσωπικά σας αντικείμενα ασφαλή κάνοντας δύσκολη την πρόσβαση για τους κλέφτες. Αυτό σημαίνει ότι δεν βάζετε το πορτοφόλι σας στην πίσω τσέπη σας, κρατάτε τσάντες ώμου που μπορούν εύκολα να αρπαχτούν ή στοιβάζετε τα πράγματα σε εξωτερικές τσέπες σακιδίων. Μην «επιδεικνύετε» τα μετρητά ή άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να δείξουν στους ενδεχόμενους κλέφτες ότι έχετε πολλά χρήματα.
7. Μην πανικοβληθείτε.
Η πραγματική ζωή δεν μοιάζει με τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ, αλλά οι τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας σε ορισμένες χώρες επιθυμούν να έχουν πληροφορίες για τους αλλοδαπούς. Αν παρατηρήσετε ότι σας ακολουθούν, διατηρήστε την ηρεμία, αλλά παραμείνετε σε δημόσιους και καλά φωτισμένους χώρους. Αν νομίζετε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας σας παρακολουθούν, η αντιμετώπιση τους θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα παρά να κάνουν καλό. Αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτη συμπεριφορά στην πρεσβεία.

www.reader.gr