Οι περισσότεροι γνωρίζουν, ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία. Στην περίπτωση όμως του κρασιού,όταν πίνεται με μέτρο, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Παρέχει αντιοξειδωτικά, μπορεί να προάγει τη μακροζωία και να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και επιβλαβείς φλεγμονές. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κόκκινο κρασί έχει πιθανώς υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με το λευκό.

Ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού: Η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κρυολογήματος και γρίπης κατά 58 τοις εκατό σε μόλις 72 ώρες, σύμφωνα με όσα λένε οι ερευνητές της UCLA. Ο λόγος είναι απλός. Το αλκοόλ και οι φαινόλες σε κάθε γουλιά, ενισχύουν την ανοσολογική άμυνα για να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει τα μικρόβια που εισβάλλουν σε αυτό, ενώ τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τη φλεγμονή που εξασθενεί την ανοσία.

Αύξηση των επιπέδων ενέργειας: Η ρεσβερατρόλη, μια φυτική ένωση στο κόκκινο κρασί, αυξάνει τη δραστηριότητα των μιτοχονδρίων. Μια μελέτη στο περιοδικό Cell, διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη ρεσβερατρόλης, αύξησε τη δύναμη και την αντοχή των ατόμων κατά τη σωματική δραστηριότητα κατά 180 τοις εκατό.

Αποκλείει την αποθήκευση λίπους: Η κατανάλωση κόκκινου ή ροζέ κρασιού, μειώνει το σχηματισμό νέου λιπώδους ιστού κατά 80%, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Purdue. Η πίστωση πηγαίνει σε μια φυτική ένωση (piceatannol), που αποκλείει τους υποδοχείς σε ανώριμα λιπώδη κύτταρα, αποτρέποντας τους από την ανάπτυξη ή την αποθήκευση νέων λιπαρών ιστών.

Χαμηλότερη μάζα σώματος

Οι μελέτες διαπιστώνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν κρασί καθημερινά, έχουν χαμηλότερη μάζα σώματος από εκείνους που επιδίδονται περιστασιακά. Οι μέτριοι πότες κρασιού έχουν στενότερη μέση και λιγότερο κοιλιακό λίπος από τους ανθρώπους που πίνουν άλλα είδη ποτών. Το αλκοόλ μπορεί να ενθαρρύνει το σώμα σας να κάψει επιπλέον θερμίδες για 90 λεπτά μετά το ποτήρι. Η μπύρα φαίνεται να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

Ενισχύει την υγεία των οστών στις γυναίκες

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που πίνουν ελάχιστο κόκκινο κρασί, φαίνεται να έχουν υψηλότερη οστική μάζα από εκείνες που το αποφεύγουν. Το αλκοόλ στο κρασί, φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων. Η ορμόνη αυτή, φαίνεται να επιβραδύνει την καταστροφή του παλιού οστού στο σώμα, περισσότερο από ότι επιβραδύνει την παραγωγή νέου οστού.