Η απόσπαση του οδηγού είναι μία από τις κύριες αιτίες ατυχημάτων στους δρόμους της Ευρώπης. Σύμφωνα με στοιχεία μιας μελέτης που διεξήχθη από τις εταιρείες BP, Castrol και RACE στην Ισπανία, δείχνει ότι ένας στους δυο οδηγούς εκτελεί -εκούσια ή ακούσια- 5 πράγματα σε κάθε διαδρομή, τα οποία μπορεί να του προκαλέσουν μερική ή πλήρη απόσπαση της προσοχής από το τιμόνι: απρόσεκτη οδήγηση (32%), ακατάλληλη ταχύτητα (26%), κόπωση ή υπνηλία (12%), κατανάλωση αλκοόλ (12%). Όμως, στην κορυφή όλων, με ποσοστό 87%, είναι η χρήση κινητού κατά την οδήγηση. Αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, αρμόδιοι φορείς από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υπενθυμίζοντας μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης το τεράστιο ρίσκο που αντιμετωπίζουν να εμπλακούν σε τροχαίο (το οποίο κυμαίνεται από ένα απλό τρακάρισμα έως μαζικούς θανάτους) όταν αποσπάται η προσοχή τους από το κινητό. Τα συμπεράσματα των μελετών σχετικά με το χρόνο απόσπασης της προσοχής από το τιμόνι εξαιτίας χρήσης κινητού είναι εντυπωσιακά:

> Η αποστολή ενός μηνύματος στο WhatsApp απαιτεί 20 δευτερόλεπτα. Αν οδηγείς με 120 χλμ./ώ, αυτό μεταφράζεται σε 600 μέτρα πλήρους απόσπασης προσοχής από το δρόμο.
> Προσπαθώντας να αναζητήσεις μια τηλεφωνική επαφή και να την καλέσεις, σπαταλάς σχεδόν 14 δευτερόλεπτα (466 μέτρα απόσπασης προσοχής).
> Η απάντηση σε μια τηλεφωνική κλήση διαρκεί 8 δευτερόλεπτα (266 μέτρα).
> Το σερφάρισμα στο ίντερνετ -η χειρότερη παράμετρος συγκριτικά με όλα τα παραπάνω-, μπορεί να σε κάνει να οδηγείς για πάνω από 5 χιλιόμετρα με διακεκομμένη οπτική επαφή στις λωρίδες κυκλοφορίας, στα διερχόμενα ή προπορευόμενα οχήματα, στις οδικές σημάνσεις, στα STOP κλπ.

Το πιο δραματικό από όλα είναι αυτό: Σε σχέση με τη χρήση κινητού, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι κατά 75% πιο διαχειρίσιμη (σε πιθανότητα πρόκλησης τροχαίου).

Από: Esquire ES