Οι Γιατροί του Κόσμου έκαναν επιτόπιες παρεμβάσεις σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για να θωρακίσουν τα άτομα «δίχως σταθερές συντεταγμένες», που δεν έχουν ούτε πληροφόρηση, ούτε προστατευτικά μέσα.

Πλήρως απροστάτευτοι απέναντι από τον κορωνοϊό είναι οι άστεγοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων ελληνικών πόλεων.

Πρόκειται για μια από τις κοινωνικές ομάδες -μαζί με τους φυλακισμένους και τους μετανάστες των ΚΥΤ- που το «μένουμε σπίτι» δεν τους περιλαμβάνει, καθώς δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια.

Η κινητή μονάδα των «Γιατρών του Κόσμου» πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες επιτόπιες παρεμβάσεις σε περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, προκειμένου να βοηθήσει τους αστέγους που κοιμούνται σε υπνόσακους και χαρτόκουτα και δεν έχουν ούτε πληροφόρηση για τον κορωνοϊό, ούτε προστατευτικά μέσα.

Τα κλιμάκια των «Γιατρών του Κόσμου» ενημερώνουν τους αστέγους για τον κορωνοϊό, ενώ τους προσφέρουν ένα kit υγιεινής το οποίο περιέχει σαπούνι, αντισηπτικό υγρό, ενημερωτικό φυλλάδιο, γάντια και μάσκες.

(Scroll down for English)Μένουμε Σπίτι. Κάποιοι, ωστόσο, δεν έχουν σπίτι για να μείνουν. Ζουν στο δρόμο. Είναι ο…

Geplaatst door Médecins du Monde Greece – Γιατροί του Κόσμου op Woensdag 18 maart 2020

Το βρετανικό περιοδικό Big Issue ήταν από τα πρώτα που έθεσαν, πριν από λίγες ημέρες, το ερώτημα «πως απομονώνεται και πως προφυλάσσεται από τον κορωνοϊό ένας άστεγος;» θίγοντας την απουσία λήψης μέτρων για τα πιο ευάλωτα άτομα των μητροπόλεων , που βιώνουν ακραία φτώχεια και θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Και αυτό αφορά τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα. Η λίστα των κρατών είναι πια ανεξάντλητη. Και το στοίχημα δεν είναι άλλο από τη δημιουργία μίας κοινότητας ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης. Μένουμε όλοι σπίτι; Και εκείνοι που δεν έχουν; Είναι συλλογική μας ευθύνη η θωράκιση τους. Για την προστασία τους, για την προστασία μας.» αναφέρουν οι «Γιατροί του Κόσμου» στην ανακοίνωσή τους.