Ο αδελφικός δεσμός είναι πολύ ισχυρός και πολύτιμος. Είναι ο πρώτος μας φίλος/η που με την πάροδο των χρόνων χτίσαμε μαζί αναμνήσεις και αποκτήσαμε εμπειρίες. Ένα σημαντικό στήριγμα και καταφύγιο για τις δύσκολες στιγμές που μπορεί να φέρει η ζωή.

Όμως, μέχρι να εξελιχθεί σε αυτό το σημείο, περνάει μέσα από ανταγωνισμούς, συγκρούσεις και αντιζηλίες. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έρχεται αντιμέτωπος ένας γονέας, είναι όταν πρόκειται να παρέμβει σε ένα αδελφικό τσακωμό! Ο ανταγωνισμός και η ζήλεια ανάμεσα στα αδέρφια είναι απολύτως φυσιολογικά και τα πειράγματα μεταξύ τους δεν σταματούν να υπάρχουν. Όταν όμως οι εντάσεις και τα όρια ξεπεραστούν, τότε οι γονείς πρέπει να οριοθετήσουν την κατάσταση και να επέμβουν.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την συμπεριφορά των παιδιών στη νηπιακή ηλικία, δύο πράγματα έχουν ξεχωρίσει:

– Όσο πιο μικρή διαφορά ηλικίας έχουν τα αδέρφια μεταξύ τους τόσο περισσότεροι τσακωμοί εκδηλώνονται.

– Η αντιζηλία και οι συγκρούσεις εμφανίζονται πιο συχνά στα αδέρφια μικρής ηλικίας και σε εκείνα του ίδιου φύλου.

Έτσι, μέρα με τη μέρα αναπτύσσεται ένας ανταγωνισμός όπου ο καθένας θέλει να ξεχωρίσει και να βγει καλύτερος από την/τον αδερφό/η του. Η αντιζηλία και οι συγκρούσεις ανάμεσα στα αδέρφια μπορεί να ενισχυθεί επίσης και μέσα από διάφορες καταστάσεις που μπορούν να συμβούν μέσα στην οικογένεια, όπως για παράδειγμα το μεγαλύτερο παιδί να επωμιστεί την ευθύνη για το μικρότερο, οι γονείς να έχουν μεγαλύτερη αδυναμία σε ένα από τα δύο ή όταν οι αναπτυξιακές ικανότητες του παιδιού είναι καλύτερες από το συνηθισμένο.

Πότε όμως πρέπει να επέμβετε;

Όταν αρχίσει ένας τσακωμός ανάμεσα στα αδέρφια προτιμότερο είναι οι γονείς να δώσουν λίγο χρόνο, ώστε να επιλύσουν μόνα τους τη διαφωνία και να μην επέμβουν άμεσα.

Εάν όμως παρατηρήσετε ότι η κατάσταση ξεφεύγει και αρχίζει να χτυπάει το ένα το άλλο τότε:

– Πρέπει να διακόψετε αμέσως τη βίαιη συμπεριφορά τους

– Δώστε τους την ευκαιρία να σας εξηγήσουν τι προκάλεσε το ξέσπασμά τους

– Δώστε τους χρόνο να σκεφτούν γιατί αντέδρασαν έτσι μεταξύ τους

– Μιλήστε τους για την αμοιβαία υποχώρηση και εξηγήστε τους με ήρεμο τρόπο πώς λύνονται οι διαφορές

– Θυμίστε τους τις συνέπειες που έχουν τέτοιου είδους συμπεριφορές και επιβάλετε τους κανόνες που θεωρείτε σημαντικούς

Πότε χρειάζεται η βοήθεια του Ειδικού;

– Όταν οι εντάσεις ανάμεσα στα παιδιά αποκτούν μια μονιμότητα και καθημερινότητα

– Όταν οι γονείς και κυρίως η μητέρα νιώθει ότι δεν μπορεί να επιβληθεί στα παιδιά της

– Όταν χρειάζεται οι γονείς να υψώνουν κάθε μέρα και περισσότερο τον τόνο της φωνής τους προκειμένου να διατηρήσουν την ηρεμία

– Όταν οι τσακωμοί έχουν γίνει ρουτίνα και μέρος της καθημερινότητάς τους

– Όταν η ένταση και οι φωνές έχουν αντικαταστήσει την ηρεμία και την οικογενειακή γαλήνη

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά προγράμματα συμβουλευτικής γονέων, τόσο για γονείς που νιώθουν την ανάγκη να γίνουν καλύτεροι και να πάρουν τη γνώμη ενός Ειδικού, όσο για εκείνους που νιώθουν ότι δεν μπορούν να χειριστούν από μόνοι τους την κατάσταση.