Ως την «ευχάριστη έκπληξη» στην παγκόσμια κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, χαρακτήρισαν την Ελλάδα, σε άρθρο τους οι New York Times, με την αμερικανική εφημερίδα να αναλύει το πως η χώρα μας κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον «αόρατο εχθρό».

«Για χρόνια, η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως ένα από τα πιο προβληματικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της οικονομικής κρίσης που τη βάραινε αλλά και άλλων προβλημάτων προβλημάτων, όπως η διαφθορά και η πολιτική αστάθεια. Ωστόσο, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού, η χώρα έγινε η ευχάριστη έκπληξη: το ξέσπασμα σε αυτήν φαίνεται να είναι πολύ πιο περιορισμένο απ’ ό,τι αναμενόταν» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα και συνεχίζει, αποθεώνοντας την κυβέρνηση:

«Τώρα μια χώρα που έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζεται ως το προβληματικό παιδί της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιορτάζει την απόκριση της κυβέρνησής της και ανυπομονεί να επανεκκινήσει την οικονομία της. Καθώς η χώρα έχει διενεργήσει τεστ σε πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού της, είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς πόσο μεγάλη είναι η εξάπλωση του ιού στη χώρα. Ωστόσο το σύνολο των θανάτων είναι χαμηλό — 138 σε πληθυσμό σχεδόν 10,7 εκατομμυρίων — κάτι που προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων. Και πηγή μεγάλης ανακούφισης».

Στη συνέχεια η αρθρογράφος αναφέρει πως: «Μόνο 69.833 άτομα έχουν ελεγχθεί για τον ιό στην Ελλάδα, όμως ειδικοί συμφωνούν ότι η απόφαση της χώρας να εφαρμόσει γρήγορα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να ενισχύσει το αποδυναμωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψής της βοήθησε στον περιορισμό του ξεσπάσματος».

Η εφημερίδα τόνιζει και κάποια από τα μέτρα που έλαβε πολύ νωρίς η ελληνική κυβέρνηση, όπως η ακύρωση του καρναβαλιού στις 27 Φλεβάρη, μια μέρα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη Θεσσαλονίκη και το κλείσιμο των σχολείων στις 11 Μαρτίου. «Δύο μέρες αργότερα, η Ελλάδα περιόρισε τα μη αναγκαία ταξίδια και έκλεισε καφετέριες, εστιατόρια, βιβλιοθήκες, μουσεία και άλλα μέρη. Σύντομα, όσοι επέστρεφαν από το εξωτερικό έμπαιναν σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων, την οποία αν παραβίαζαν κινδύνευαν να πληρώσουν πρόστιμο €5.000. Κάθε πολίτης της χώρας έπρεπε να ειδοποιεί το κράτος κάθε φορά που ήθελε να βγει από το σπίτι του, ακόμα και για να βγάλει βόλτα τον σκύλο».

Το άρθρο των New York Times κάνει ειδική αναφορά στα στοιχεία της πανδημίας της Ελλάδας, συγκρίνοντάς τα με εκείνα του Βελγίου, μιας χώρας με παρόμοιο πληθυσμό, που ωστόσο έχει καταγράψει 7.331 θανάτους, ενώ παραθέτει τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η χώρα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, με χιλιάδες προσλήψεις και αύξηση 70% των κλινών ΜΕΘ.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει κάποια αναφορά στον Σωτήρη Τσιόδρα, τον «λοιμωξιολόγο με την ήρεμη φωνή» που, μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά, αποτελούν δύο από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα στη χώρα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. «Ο γιατρός και ο πολιτικός κάνουν καθημερινές ενημερώσεις για τον ιό στην Ελλάδα», γράφει το δημοσίευμα.

H αρθογράφος των New York Times επισημαίνει πάντως ότι, παρα τις μέχρι τώρα επιτυχίες της κυβέρνησης, δεν λείπουν και οι επικρίσεις, όπως π.χ. για το γεγονός ότι έχει υποβληθεί σε τεστ μόνο για κορωνοϊό μόνο το 1% του πληθυσμού. Ένας άλλος τομέας στον οποίον εστιάζουν οι επικριτές αφορά στις συνθήκες σε δομές προσφύγων και μεταναστών, σημειώνει η αρθρογράφος, υπενθυμίζοντας ότι έχουν σημειωθεί ξεσπάσματα σε καταυλισμούς στην Ελλάδα και περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν στο Κρανίδι.

«Επίσης κάποιοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για αναφορές βίαιης συμπεριφοράς από αστυνομικούς κατά την επιβολή των κανόνων lockdown της χώρας», προσθέτει το δημοσίευμα, ενώ τέλος, αναφέρεται στο πλήγμα που αναμένεται να δεχτεί ο ελληνικός τουρισμός λόγω της κρίσης και στην κρισιμότητα της αντιμετώπισης και αυτού του προβλήματος από την κυβέρνηση.