Πέρασαν 98 χρόνια από την καταραμένη εκείνη ώρα που ξεριζωθήκαμε από τα πατρογονικά χώματα της Ποντιακής και Μικρασιατικής γης, ο ρατσισμός ζει και βασιλεύει στο μυαλό των γηγενών Ελλήνων.

Γράφει ο Γιάννης Χατζηιωαννίδης

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΠΑΕ του ΟΣΦΠ και του Βαγγέλη Μαρινάκη αποτελεί ένα μνημείο ντροπής για τους εκατομμύρια Έλληνες Ποντίους προσβάλλοντάς μας βάναυσα με την σκοπίμως απαξιωτική χρήση του όρου «Ρώσου» για εναν άνθρωπο οι γονείς του οποίου ξεριζώθηκαν ( όπως οι δικοί μας δηλαδή) αλλά εκείνοι κατευθύνθηκαν στην τότε Σοβιετική ένωση ενώ οι δικοί μας παππούδες ήρθαν στην Ελλάδα. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ευθυγραμμίζετε απόλυτα με όλους αυτούς που ακόμη και σήμερα μας αποκαλούν “τουρκόσπορους” και φιλοξενούμενους. Τα πράγματα σοβαρεύουν περισσότερο από ποτέ. Oμως τίποτε δεν με εκπλήσσει πλέον. Αυτή άλλωστε ήταν και η στάση των γηγενών απέναντι στους πρόσφυγες, κοινή ανά τους αιώνες.. Και υπήρξαν χειρότερα. Με οδηγό την αντιπαλότητα προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο τότε και την πολιτική του για την ανταλλαγή των πληθυσμών, πολλοί αποκαλούσαν τους Πόντιους και τους Μικρασιάτες  «τουρκόσπορους». Σήμερα τους ενοχλεί ο Σαββίδης και ο ΠΑΟΚ.

Το εκπληκτικό βέβαια με εμάς τους Πόντιους είναι ότι, παρά τις αντιξοότητες της προσφυγιάς, τη φανερή ή συγκεκαλυμμένη έχθρα των γηγενών, πρόκοψα με παντού και βοηθήσαμε την Ελλάδα να προκόψει. Γίναμε επιστήμονες, Ολυμπιονίκες, επαγγελματίες· παντού πετυχημένοι. Εμπλουτίσαμε με τις δικές μας παραδόσεις τον ελλαδικό πολιτισμό. Δεν εντάχθηκαμε απλώς στην κοινωνία που  μας έβλεπε με καχυποψία, αλλά ηγήθηκα με στους αγώνες για την πρόοδό της. Πρόσφεραμε  πολλά και γι’ αυτό έχουμε πλέον καθολική αναγνώριση. Εκτός από λίγους, που υπάρχουν όμως. Συνηθίσαμε στις προσβολές τους, αλλά δεν το βάλαμε ποτέ κάτω. Και σήμερα με την πρώτη ευκαιρία, ζούμε πάλι το ρατσιστικό παρελθόν, μπροστά μας.

Και κάτι τελευταίο ανατρέχοντας στην ιστορία για όσους δεν γνωρίζουν. Λίγες ημέρες πριν από την είσοδο των Ρώσων στην Τραπεζούντα, το 1916, ο βαλής της πόλης παρέδωσε την εξουσία στον μητροπολίτη Χρύσανθο και σε τριμελή επιτροπή Ελλήνων με τη φράση «Από τους Έλληνες πήραμε την Τραπεζούντα, στους Έλληνες την παραδίδουμε». Οι Ρώσοι αποδέχτηκαν την ελληνική διοίκηση η οποία έγινε γνωστή ως Προσωρινή Κυβέρνηση Τραπεζούντας. Στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού, το 1919, υπεβλήθη υπόμνημα για τη δημιουργία Ελληνικής Δημοκρατίας του Πόντου, υπόθεση η οποία δεν τελεσφόρησε.

Η πολιτική αλλαγή στη Ρωσία, με την επικράτηση των μπολσεβίκων και τη θετική αντιμετώπιση του κινήματος του Κεμάλ από την ηγεσία τους, ανήγαγε τον Μουσταφά Κεμάλ σε σημαντικό παράγοντα. Οι Ρώσοι τα βρήκαν μαζί του, έγιναν σύμμαχοι και αποχώρησαν από την Τραπεζούντα.

Στον ξεριζωμό, ένα μέρος κατευθύνθηκε στην Ελλάδα ενω κάποιοι πολλοί νωρίτερα στη Ρωσία (όχι Σοβιετική Ένωση) – δεν υπήρχε τότε. Με την αποχώρηση των ρώσων έφυγαν αρκετοί – όχι απαραίτητα υποστηρικτές τους. Το εντυπωσιακό – ότι οι Έλληνες που κατέφυγαν στη ρωσία – ζήτησαν να έρθουν στην Ελλάδα – η Ελλάδα δε τους δέχθηκε.

Να θυμίσω επίσης πως κατά καιρούς ο Βαγγέλης Μαρινάκης καυχιέται ότι η μάνα του είναι Υψηλάντη. Οικογένεια του Πόντου – Ελληνες της Ρωσίας που προσέφεραν τα πάντα στον Αγώνα για την απελευθέρωση  και διέπρεψαν στην τότε τσαρική Ρωσία. Αυτό αποτελεί διπλή ντροπή για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση της ομάδας του