Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Το μουσείο ανεγείρεται στο σημείο απ’ όπου ξεκινούσαν τα «τρένα του θανάτου», τα οποία μετέφεραν τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης. Πρόκειται για την περιοχή Μπεξινάρι στο λιμάνι της πόλης, όπου θα δεσπόζει ένα υπερσύγχρονο μουσείο το οποίο θα στεγάζει μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις με προβλεπόμενους χώρους για τα αρχεία, ειδικές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, διοικητικούς χώρους, αλλά και αναψυχής.
Εκτός από χώρος μνήμης, αναμένεται να αποτελέσει, όπως λένε οι υπεύθυνοι, πόλο έλξης για τους επισκέπτες από το εξωτερικό, οι οποίοι, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, πρόκειται να ξεπεράσουν τους 500.000 ετησίως.
Συγκεκριμένα, το έργο, που συνολικά υπολογίζεται να αγγίξει τα 29 εκατ. ευρώ, θα συγχρηματοδοτηθεί από τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση με 10 εκατ. ευρώ, άλλα 10 εκατ. θα διατεθούν από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρει η ελληνική κυβέρνηση και 1 εκατ. ευρώ ο CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος κατάγεται από οικογένεια των ελάχιστων επιζώντων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και είναι στενά συνδεδεμένος με την πόλη.
Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ υπογράμμισε, μιλώντας για το μουσείο πως το μεσημέρι της Τρίτης 29/10 πώς «δεν είναι απλά ένας τόπος μνήμης. Αποτελεί φάρο που θα υπενθυμίζει διαρκώς την αξία της ανθρωπιάς. Θα απευθύνεται σε όλες τις γενιές, της παρούσες και τις μελλοντικές. Ένα κέντρο μνήμης και εκπαίδευσης. Εφόσον, σύμφωνα με την Ουνέσκο, οι πόλεμοι ξεκινούν στο μυαλό των ανθρώπων, εκεί θα πρέπει να δομηθούν οι άμυνες της ειρήνης».