Η σοβιετική KGB και αργότερα, οι Ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, ”καλλιεργούσαν” τον Ντόναλντ Τραμπ επί 40 χρόνια και το Κρεμλίνο ήταν πολύ ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα. Αυτό αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ο Γιούρι Σβετς, πρώην ταγματάρχης της KGB, στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Η στρατηγική ήταν κλασσική, είπε ο Σβετς, που σήμερα ζει στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Στρέφουμε τις δυνάμεις μας σε στόχους με θετικές προοπτικές και ελπίζουμε ότι ένας από τους γοητευμένους Αμερικανούς θα αναρριχηθεί σε κάποια υψηλή θέση και θα μας ωφελήσει.
″Τους στρατολογούσαμε όταν ήταν ακόμα φοιτητές και στην πορεία ανέβαιναν σε σηματικές θέσεις. Κάτι τέτοιο συνέβαινε και με τον Τραμπ” εξήγησε ο Σβετς, ο οποίος ήταν ταγματάρχης της KGB και την δεκαετία του ’80 δρούσε στις ΗΠΑ, εμφανιζόμενος ως ανταποκριτής του Ρωσικού πρακτορείου Tass στην Ουάσιγκτον.
Ο Σβετς είναι η βασική πηγή στο νέο βιβλίο με τίτλο “American Kompromat,” του δημοσιογράφου Γκρέγκ Ούνγκερ, ο οποίος έχει γράψει και το “House of Trump, House of Putin”. ″Η KGB και Τσέχοι πράκτορες πρόσεξαν για πρώτη φορά τον Τραμπ το 1977, όταν παντρεύτηκε την πρώτη σύζυγό του, την Τσέχα Ιβάνα Ζελίνκοβα” είπε ο Σβετς.
Ο Τραμπ προσεγγίστηκε κατά το πρώτο ταξίδι με την σύζυγό του στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη το 1987. Μυστικοί πράκτορες τον κολάκευαν με κάθε τρόπο και τον ωθούσαν να ασχοληθεί με την πολιτική.
″Για την KGB ήταν επιχείρηση γοητείας” λέει ο Σβετς. ”Είχαν συγκεντρώσει πολλές πληροφορίες για την προσωπικότητά του και ήξεραν ποιός είναι. Η εκτίμησή τους ήταν ότι επρόκειτο για ένα άτομο εξαιρετικά ευάλωτο διανοητικά και ψυχολογικά, το οποίο ήταν επιρρεπές στην κολακεία. Αυτό εκμεταλλεύτηκαν. Επαιξαν το παιγχνίδι ότι δήθεν είχαν εντυπωσιαστεί τρομερά από την προσωπικότητά του και πίστευαν ότι έπρεπε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ μία μέρα. Οι μυστικές υπηρεσίες δεν πίστευαν πόσο πρόθυμος ήταν ο Τραμπ να κάνει ό,τι του έλεγαν οι πράκτορες” είπε ο Σβετς. ”Πλήρωσε διαφημίσεις ολόκληρων σελίδων σε τρεις μεγάλες εφημερίδες τη χρονιά της επίσκεψής του στη Μόσχα, κατηγορώντας τους δυτικούς συμμάχους της Ρωσίας ότι δεν πληρώνουν το μερίδιό τους για την άμυνα. Ηταν ένα θέμα το οποίο θα προωθούσε και από τον Λευκό Οίκο, αδυνατίζοντας τους δεσμούς μεταξύ των χωρών της Δύσης.”
Οι σχέσεις του Τραμπ με την Ρωσία ενισχύθηκαν όταν διοργάνωσε τα Καλλιστεία για τη Μις Κόσμος στη Μόσχια, το 2013, αλλά και όταν επιδίωξε συμφωνία για να χτίσει έναν ουρανοξύστη με το όνομά του στη ρωσική πρωτεύουσα, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016. Παράλληλα, είχε αναπτύξει πολλές επιχειρηματικές σχέσεις.
Η καμπάνια του Τραμπ το 2016 είχε περισσότερες από 100 επαφές με ρωσικούς συνδέσμους το διάστημα μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2015 και του Ιανουαρίου 2017, σύμφωνα με μία έρευνα του Center for American Progress Moscow Project.
Ο Τραμπ δεν απάντησε στο αίτημα της HuffPost για σχολιασμό.

https://www.huffingtonpost.gr/