Προκλήσεις στην εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης αντιμετωπίζουν πλέον οι πυκνοκατοικημένες πόλεις, καθώς πολλές χώρες παγκοσμίως χαλαρώνουν τα μέτρα καραντίνας. Οι πολίτες συχνά δυσκολεύονται να τηρήσουν τις συνιστώμενες αποστάσεις, οδηγώντας τις αρχές αλλά και καταστηματάρχες να εμπνευστούν κάποιους καινοτόμους τρόπους για να επιβάλουν τις οδηγίες.

Ακολουθούν οκτώ ασυνήθιστες μέθοδοι που έχουν χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με το Thomson Reuters Foundation:

1. Η Σιγκαπούρη επιστράτευσε έναn σκύλο ρομπότ, τον Σποτ, που υπενθυμίζει στους ανθρώπους να κρατούν τις αποστάσεις.

2. Λούτρινα πάντα καλύπτουν θέσεις στα τραπέζια ενός εστιατορίου στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, επιβάλλοντας την κοινωνική αποστασιοποίηση αλλά και διασφαλίζοντας ότι οι πελάτες δεν θα νιώθουν μοναξιά.

3. Σε μια καφετέρια στη γερμανική πόλη Σβέριν, οι ιθύνοντες μοιράζουν καπέλα για να υπενθυμίζουν στους πελάτες ότι πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις.

4. Οι κάτοικοι σε συνοικία του κρατιδίου Κεράλα κλήθηκαν από τις αρχές να κρατούν ανοικτές ομπρέλες, κάθε φορά που βγαίνουν έξω. «Δύο ανοικτές ομπρέλες, που δεν ακουμπάνε η μία στην άλλη, θα διασφαλίσουν την ελάχιστη απόσταση του ενός μέτρου» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της πολιτείας Τόμας Άιζακ.

5. Μια συσκευή λέιζερ που φοριέται και εκπέμπει φως που σχηματίζει έναν κύκλο, ο οποίος ορίζει την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας, δημιούργησε το στούντιο The Incredible Machine στο Ρότερνταμ, της Ολλανδίας.

6. Τα παιδιά διδάσκονται κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης μέσω ενός παιχνιδιού υπολογιστή, όπου οι παίχτες μάχονται για να σώσουν ζωές αποφεύγοντας τους άλλους με ελιγμούς σε έναν ψηφιακό δρόμο. Ο Βρετανός καθηγητής πίσω από το πρότζεκτ εμπνεύστηκε από μια έρευνα που δείχνει ότι τα παιχνίδια μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά.

7. Οι εκκλησίες υιοθετούν υπηρεσίες drive-in προκειμένου να επιστρέψουν την ασφαλή, από απόσταση προσευχή σε πόλεις από τις ΗΠΑ έως τη Νότια Κορέα.

8. Καλλιτέχνες δρόμου βοηθούν στη διάδοση μηνυμάτων υπέρ της κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε έναν τοίχο αναγράφεται, για παράδειγμα, το μήνυμα «Η αγάπη στέκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου», στην πόλη Σάντα Μόνικα στις ΗΠΑ, ενώ στη Ρώμη σε ένα έργο όπου πρωταγωνιστούν οι δύο ήρωες των κινουμένων σχεδίων Τομ και Τζέρι, ο Τζέρι, φορώντας μάσκα, επιπλήττει τον Τομ που δεν τηρεί τις αποστάσεις.

Πηγές: Thomson Reuters Foundation, ΑΜΠΕ