Λόγω των πολλών ακριβών μεταγραφών μπήκε στη ζωή του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια το Financial Fair Play της ΟΥΕΦΑ με τον νταμπλούχο Ελλάδας, να αναγκάζεται να αλλάξει πολιτική ώστε να βγει «καθαρός» από τον έλεγχο και να μην έχει κυρώσεις.

Το ποδοσφαιρικό «μνημόνιο» της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας αποσκοπεί στην αυτάρκεια των ομάδων, η οποία εγγυάται και υγεία στα ταμεία τους. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας είναι οι σύλλογοι να επιτύχουν διετή/τριετή κύκλο εργασιών, στον οποίο καλύπτουν το σύνολο των εξόδων τους σε ένα μεγάλο σημείο. Το ετήσιο ποσό των ζημιών που επιτρέπεται είναι μέχρι 5.000.000 ευρώ και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που γίνονται ανεκτές φορολογικά μέχρι 25.000.000 ευρώ

Το συνολικό ποσό δηλαδή φτάνει τα 30.000.000 ευρώ σε βάθος τριετίας. Θα πρέπει δηλαδή έσοδα-έξοδα να είναι μηδέν με μία ανοχή 25.000.000 ευρώ που θα έχουν καλυφθεί από ΑΜΚ συν 5.000.000 ευρώ. Ουσιαστικά, δεν μπορεί ένας σύλλογος να στηρίζεται μόνο στα λεφτά που βάζουν οι μέτοχοι, ούτε μπορεί να έχει πολλές ζημίες.

Σε περίπτωση που ο σύλλογος παρουσιάζει ζημία τριετίας περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, τότε η υπόθεσή του θα διαβιβαστεί από την ελεγκτική στην δικαιοδοτική επιτροπή του Σώματος Οικονομικού Ελέγχου Συλλόγων, ώστε να επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινές.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

Στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ανακοινώθηκε ζημιά 5.200.000 ευρώ για το έτος 2019, ζημιά που προέρχεται από το γεγονός πως τα έσοδα είναι λιγότερα από τα έξοδα (44.000.000 ευρώ έσοδα, 49.200.000 ευρώ έξοδα). Αυτό το νούμερο είναι σαφές πολύ μικρότερο από αυτό του 2018, ένα νούμερο που ουσιαστικά αφορά τη σεζόν 2017-2018.

Το 2018 ο ΠΑΟΚ είχε ανακοινώσει ζημιά 20.000.000 ευρώ, ένα απίστευτα μεγάλο ποσό που δεν προήλθε μόνο από τον πρόωρο ευρωπαϊκό αποκλεισμό το καλοκαίρι του 2017 από την Έστερσουντ αλλά και εξαιτίας της κακής μεταγραφικής πολιτικής και των πολλών λαθών που έγιναν στις μεταγραφές εκείνης της περιόδου.

Αυτή τη στιγμή η ζημιά τριετίας για τον ΠΑΟΚ είναι περίπου 30.500.000 ευρώ και στα έξοδα δεν έχουν μετρηθεί αυτά που έγιναν για τις μεταγραφές φέτος το καλοκαίρι και θα μπουν στης επόμενης χρονιάς.

Ο Δικέφαλος θα πρέπει λοιπόν εκτός όλων των άλλων κινήσεων για την μείωση του μπάτζετ, να παρουσιάσει τουλάχιστον 12.000.000 ευρώ από πωλήσεις το καλοκαίρι και πριν την ευρωπαϊκή του συμμετοχή.

ΠΟΤΕ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΤΟ «ΑΝΟΙΓΜΑ» ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗΣ» ΠΑΕ

Από την πρώτη στιγμή που ο Ιβάν Σαββίδης, ανέλαβε τον ΠΑΟΚ, πλήρωσε πολλά εκατομμύρια και κάλυπτε τις οικονομικές ζημιές που προερχόντουσαν από τα διοικητικά λάθη και το… μπάχαλο στο αγωνιστικό τμήμα. Το 2015 ο ΠΑΟΚ είχε 15.000.000 ευρώ άνοιγμα, το 2016 επίσης μεγάλο, φτάνοντας τα 10.000.000 ευρώ.

Έτσι λοιπόν, η ζημιά μόλις 5.200.000 ευρώ δείχνει την βελτίωση της ΠΑΕ σε όλα τα επίπεδα αφού χωρίς πολλά έσοδα, κατάφερε να έχει αρκετά ισορροπημένα οικονομικά στοιχεία, συνδυάζοντας όλο αυτό, με μεγάλη αγωνιστική επιτυχία και το νταμπλ.

Την τριετία 2017-2019 ο ΠΑΟΚ είχε αρκετά μεταγραφικά πάρε-δώσε, τα οποία στο τέλος έφεραν τον Δικέφαλο σε δύσκολη θέση με τους κανόνες του FFP. Η αρχή έγινε το 2017 όταν ο Δικέφαλος έκλεισε τη χρονιά με ζημία άνω των 5.000.000 ευρώ. Εκείνη τη σεζόν, οι «ασπρόμαυροι» έκαναν δυνατές μεταγραφικές κινήσεις όπως αυτή του Πρίγιοβιτς ή εκείνη του Βαρέλα, ωστόσο η παρουσία στην Ευρώπη και οι πωλήσεις των Γκάρι Ροντρίγκες και Ρόμπερτ Μακ, έκλεισαν με μικρή σχετικά ζημία τον ισολογισμό.

Το μεγάλο «κραχ» στα οικονομικά του Δικεφάλου έγινε το καλοκαίρι του 2018. Ο Δικέφαλος μπήκε πιο δυνατά από ποτέ στο μεταγραφικό παζάρι και έφερε στην Τούμπα ποδοσφαιριστές όπως ο Αντρέ Βιεϊρίνια, ο Ζοσέ Μαουρίσιο, ο Ομάρ Ελ Καντουρί, και ο Ροντρίγκο Ρέι. Αυτοί οι παίκτες, έδωσαν ώθηση για να πάρει ο ΠΑΟΚ το νταμπλ πέρσι, αλλά το άνοιγμα μεγάλωσε και θα χρειαστούν γενναίες αποφάσεις το καλοκαίρι για να περάσει «αναίμακτα» αυτό το πρόβλημα.

Οι ασπρόμαυροι ήδη βρίσκονται σε επικοινωνία με κορυφαίους δικηγόρους, οικονομικούς αναλυτές και ειδικούς πάνω στα θέματα του Financial Fair Play της UEFA, ώστε να οχυρωθούν και άλλο και να μπορέσουν να βγουν από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται.