Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, συμφώνησαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να αναβληθούν και να πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2021, όπως αναφέρει η κοινή τοποθέτηση της ΔΟΕ και της οργανωτικής επιτροπής «Τόκιο 2020».
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τόμας Μπαχ, ο Αμπε δήλωσε ότι η διοργάνωση που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο διάστημα 24/07-9/08 θα μεταφερθεί για το καλοκαίρι του 2021, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
«Κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες και με βάση τις πληροφορίες που παρείχε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο πρόεδρος της ΔΟΕ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Αγώνες του Τόκιο πρέπει να αναπρογραμματιστούν σε ημερομηνία πέραν του 2020 αλλά όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΟΕ, ενώ νωρίτερα ο Άμπε είχε επιβεβαιώσει την αναβολή.
«Για να διασφαλίσουμε την υγεία των αθλητών, όσους συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στη διεθνή κοινότητα» προσθέτει η ανακοίνωση της ΔΟΕ.
Είναι για πρώτη φορά στην 124ετή ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που αναβάλλεται η διοργάνωση, αν και στο παρελθόν ακυρώθηκαν αρκετές φορές στη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων του 20ού αιώνα.
Ωστόσο, η ΔΟΕ δήλωσε ότι θα παραμείνει η ονομασία τους ως Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο 2020, παρόλο που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2021.
«Συμφωνήθηκε ότι η Ολυμπιακή φλόγα θα παραμείνει στην Ιαπωνία και συμφωνήθηκε επίσης ότι οι Αγώνες θα κρατήσουν το όνομα Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020» ανέφερε επιπλέον η ανακοίνωση.
Η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στην Ιαπωνία την περασμένη εβδομάδα μετά από την Τελετή στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ η εγχώρια αναμετάδοση της έπρεπε να ξεκινήσει την Πέμπτη.
Οι πιέσεις προς τη ΔΟΕ και στον Μπαχ είχαν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο Καναδάς και η Αυστραλία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν εφόσον οι Αγώνες θα γίνονταν κανονικά το καλοκαίρι.