Την Τρίτη 18 Μαΐου, το 1ο στη χώρα Ολυμπιακό Μουσείο υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με το Εργαστήριο Διοίκησης Αθλητισμού, Τουρισμού και Αναψυχής του Α.Π.Θ. στο πλαίσιο του Εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
Το Ολυμπιακό Μουσείο, Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Ημέρας, η οποία με αφορμή τις δύσκολες συνθήκες της εποχής, έχει τη θεματική: “Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση”. Το Σύμφωνο Συνεργασίας υπογράφηκε σε μια λιτή εκδήλωση από τους Δρ. Κωνσταντίνο Αλεξανδρή, Αναπληρωτή Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Διοίκησης Αθλητισμού, Τουρισμού και Αναψυχής, την Δρ. Κυριακή Ουδατζή, Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου και Γενική Διευθύντρια του ”Olympic Day Run” Gr και τον κο Στέλιο Αγγελούδη, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Επ.Πρόεδρο του Ολυμπιακού Μουσείου.

Το ιστορικής σημασίας Σύμφωνο Συνεργασίας, θα αποτελέσει την αφετηρία δημιουργικής συνεργασίας των φορέων, με σκοπό τη διάδοση των Ολυμπιακών αξιών και την ανάδειξη της πόλης και της χώρας μας σε παγκόσμιο Ολυμπιακό και Τουριστικό Κέντρο.

Το Ολυμπιακό Μουσείο από την αρχή της ίδρυσης του έχει θέσει νέα δεδομένα στον χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού και της εκπαίδευσης. Ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος μουσειακός φορέας διάδοσης του Ολυμπισμού, υλοποιεί εδώ και 17 χρόνια λειτουργίας δυναμικό έργο, με διοργάνωση δράσεων δια βίου Ολυμπισμού, που ταυτόχρονα ενισχύουν τη διεθνή εικόνα της χώρας και λειτουργούν ως ισχυρό μέσο προσέλκυσης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Από το 2018, το Ολυμπιακό Μουσείο μέσα από την πολύχρονη αναγνώριση του από διεθνή φόρα ανακηρύχθηκε ο υπεύθυνος στη χώρα μας φορέας υλοποίησης του “Olympic Day Run”, του παγκόσμιου θεσμού που καθιέρωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για τον εορτασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Ημέρας. Ο Εορτασμός χαίρει διεθνούς απήχησης και φήμης, ενώ έχει διττή αξία, καθώς τιμώνται διεθνώς τόσο ο Ολυμπισμός όσο και η Ελλάδα ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για το επετειακό έτος 2021 (200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση & 125 χρόνια από τους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες), μαζί με τους καθιερωμένους αγώνες 5Κ και 1,5Κ, οι οποίοι φέτος θα υλοποιηθούν την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, το Ολυμπιακό Μουσείο εγκαινιάζει το 1ο “Thessaloniki City Marathon”. Πρόκειται για Μαραθώνιο πόλης, που θα γίνει στα πρότυπα αντίστοιχων διεθνών διοργανώσεων και εντάσσει τη Θεσσαλονίκη στο διεθνές καλεντάρι Μαραθωνίων. Το 1ο “Thessaloniki City Marathon” θα ενώσει την πολιτιστική ιστορία της πόλης με το παραθαλάσσιο τοπίο, ένα μοναδικό χαρακτηριστικό για μαραθώνιο δρόμο πόλης, που θα αναδείξει την Θεσσαλονίκη σε διεθνούς φήμης τουριστικό και αθλητικό προορισμό.