Η Ελλάδα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα αρχίσει να παραλαμβάνει 18 γαλλικά μαχητικά Rafale το επόμενο έτος, ως μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της εν μέσω έντασης με τη γειτονική Τουρκία….αναφέρει η Τουρκική Sabax
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι συμφωνίες θα οριστικοποιηθούν με τη γαλλική κυβέρνηση και την εταιρεία άμυνας Dassault Aviation τις επόμενες ημέρες, ανακοινώνοντας τις ειδήσεις στο κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2021.
Οι ετήσιες δαπάνες για την άμυνα αυξάνονται κατά περισσότερο από το ένα τρίτο το 2021 σε 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά τη βαθιά ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία φέτος.
Η Ελλάδα και η Τουρκία μέλη του ΝΑΤΟ Τουρκία παραμένουν σε διαφωνία για τα όρια και τα υποθαλάσσια δικαιώματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, μια διαμάχη που εντάθηκε φέτος και εγείρει ανησυχίες μεταξύ δυτικών συμμάχων για πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση.
Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απέρριψε αξιώσεις θαλάσσιων συνόρων από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση και τόνισε ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων.
Τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα έχει προβεί σε αρκετές ασκήσεις για να διερευνήσει ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, διεκδικώντας τα δικαιώματά της στην περιοχή, καθώς και εκείνα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).
Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

Λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατιωτική αναθεώρηση της Ελλάδας ανακοινώθηκαν μετά το καλοκαίρι:

Ένα πενταετές πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει αναβαθμίσεις όπλων και για τα τρία τμήματα των ενόπλων δυνάμεων και πρόσληψη επιπλέον 15.000 Στελεχών.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σχέδια για την αγορά νέων φρεγατών, ελικοπτέρων αντι-υποβρυχίων, καθώς και αναβάθμιση ολόκληρου του στόλου αεροσκαφών F-16 της Ελλάδας έως το 2027 σε συνεργασία με την αμερικανική αμυντική εταιρεία Lockheed Martin.
Η Ελλάδα έχει αναπτύξει στενότερους στρατιωτικούς δεσμούς με τους παραδοσιακούς συμμάχους της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και επέκτεινε τη συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής.