Το σχέδιο για την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, παρουσίασε επιγραμματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σχετικά με τα βήματα για το άνοιγμα των καταστημάτων, των ξενοδοχείων και των σχολείων.
Τα μέτρα ελήφθησαν ώστε να μην νοσήσουν πολλοί ταυτόχρονα, να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας και οι γιατροί να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει ή θα πεθάνει και να μην χαθούν ζωές από ελλείψεις σε ΜΕΘ και αναπνευστήρες.
Θα διατηρηθούν όλες οι απαραίτητες συνήθειες και συμπεριφορές, όπως η τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας, καθώς και των όποιων επιπλέον μέτρων υποδείξουν οι ειδικοί, «όπως ενδεχομένως η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς». Μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων θα ξεδιπλώνεται σε στοχευμένες φάσεις, διαδοχικά, τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να αξιολογείται η εξέλιξη της επιδημίας. Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες για την εξυπηρέτηση του κοινού.
Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά, και με συγκεκριμένη χρονική απόσταση μεταξύ τους, οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μεγαλύτερες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις εστίασης, πάντα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα ανοίξουν σε επόμενη φάση, εφόσον εξελίσσεται ομαλά το σχέδιο. Για τις εκκλησίες είπε ότι θα είναι ανοικτές «από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των μέτρων», για ατομική λατρεία, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες.
Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν τα ξενοδοχεία, αρχικά αυτά 12μηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών, θα ανοίξουν και τα τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου.
Την φιλοσοφία και τις διαδοχικές φάσεις του σταδίου μετάβασης στην «νέα κανονικότητα» θα εξηγήσει αύριο σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 6μ.μ ενώ οι λεπτομέρειες θα προσδιοριστούν στη συνέχεια από τους συναρμόδιους υπουργούς, σε κοινή παρουσίαση.
Σχετικά με την Πρωτομαγιά ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι «οι συμβολικοί εορτασμοί» μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Όπως είπε, τα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου, και έως ότου να αρθούν, πρέπει να τηρούνται ευλαβικά για την προστασία της δημόσιας υγείας. «Ακόμα και συμβολικές συναθροίσεις» μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την μέχρι τώρα καθοδική πορεία της υγειονομικής κρίσης στην χώρα.