Ένα πολύ διαφορετικό ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς θα ζήσουμε φέτος, καθώς το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι θα είναι μεσημεριανό και ολιγομελές. Την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ θα είναι στους δρόμους για να επιβλέπει την τήρηση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ σήμερα πρώτη ημέρα του μήνα.

Όπως την παραμονή Πρωτοχρονιάς έτσι και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ισχύουν τα έκτακτα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Το ρεβεγιόν της πρώτης ημέρας του χρόνου «μεταφέρεται» μεσημέρι με έως 9 άτομα, δεδομένου ότι το βράδυ και συγκεκριμένα από τις 22:00 έως τις 05:00 ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας με τα μπλόκα της Τροχαία να είναι αυξημένα και τα πρόστιμα αυστηρά.

Ακόμα όμως και το μεσημέρι ισχύουν οι απαγορεύσεις και τα sms στο 13033, με τους πολίτες να πρέπει να συμμορφώνονται στα μέτρα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε αναφέρει επίσης πως όποιος θέλει να βγει από το σπίτι του θα πρέπει να στείλει sms στο 13033 με τον κωδικό 6. Πρέπει δηλαδή, να στέλνουμε sms με τον κωδικό που μέχρι σήμερα στέλναμε για σωματική άσκηση, βόλτα ή κατοικίδιο. 

Εννοείται ότι απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού.

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ισχύουν αλλαγές στις μετακινήσεις με Ι.Χ. και ταξί, παρότι βρίσκεται σε πλήρη ισχύ το lockdown. Συγκεκριμένα, για την 1η Ιανουαρίου 2021 παύει να ισχύει το όριο του ενός επιβάτη στα ταξί, ενώ την ίδια ώρα με τα Ι.Χ. θα μπορούν να μετακινούνται έως τέσσερα άτομα με την προϋπόθεση ότι είναι συγγενείς. Αυτό συμβαίνει προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των οικογενειών από σπίτι σε σπίτι για το εορταστικό τραπέζι στο οποίο επιτρέπεται να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα. Ειδικότερα, στο ίδιο αυτοκίνητο μπορούν να υπάρχουν μέχρι και τέσσερα άτομα αρκεί να είναι μέλη της ίδιας οικογένειας.

  • Ποιοι μπορούν να αλλάξουν περιφερειακή ενότητα;

Οι 4 κατηγορίες για τις οποίες θα επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού, κατ’ εξαίρεση, είναι οι εξής:

  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
  • επανένωση οικογενειών
  • λόγοι υγείας
  • επαγγελματικοί λόγοι
  • Όταν λέμε 9 άτομα στο ρεβεγιόν εννοούμε και παιδιά;

Ναι

  • Μέχρι ποια ώρα μπορούμε να μείνουμε;

Ισχύει η απαγόρευση από τις 22:00

Η απόφαση για τα ρεβεγιόν και τις εκκλησίες

Συνάθροιση μέχρι 9 άτομα από 2 οικογένειες σε σπίτια για το ρεβεγιόν των ΧριστουγέννωνΠρωτοχρονιάς και 3 Θείες λειτουργίες με μέγιστο αριθμο πιστών 25 σε ναούς και 50 σε μητροπόλεις, ορίζει η απόφαση της κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ για τους περιορισμούς λόγω του lockdown για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς από τον κορονοϊό. Την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για τον κίνδυνο μεγάλης διασποράς του ιού λόγω των συναθροίσεων για το ρεβεγιόν.

  • Συμφώνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, για ρεβεγιόν και ειδικά τις ημέρες 24 – 25 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 ατόμων που προέρχονται από 2 οικογένειες.
  • Για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών. Ένας πιστός ανά 15 τμ με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.
  • Για τα Θεοφάνια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους. Επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.