Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ είχε πει πώς δεν υπάρχει πιο πιστός φίλος από το βιβλίο. Τα παιδιά εκτός από φαγητό, ύπνο και παιχνίδι στο μεγάλωμά τους χρειάζονται και τα βιβλία. Το διάβασμα μεγαλώνει τα παιδιά!

Το βιβλίο αναπτύσσει τη φαντασία του παιδιού, δίνοντας του το κλειδί για εσωτερική εξερεύνηση, καλλιεργεί την δημιουργικότητά του και το βοηθά να συζητήσει τα προβλήματα που έχει. Επίσης βοηθά το παιδί να διαχειριστεί το στρες, να βελτιώσει τον εαυτό του, να συλλέξει πληροφορίες για άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς και τέλος πολύ σημαντικό, να βελτιώσει τον εαυτό του.

Ο κόσμος του βιβλίου είναι μαγικός! Είναι η έναρξη ενός παιχνιδιού (μέσα από το παίξιμο της ιστορίας του βιβλίου) που το βοηθά στην επικοινωνία και στην κοινωνικότητα με άλλα παιδιά.

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να διαβάζουν μαζί με τα παιδιά! Αυτό, συμβάλει πολύ στο δέσιμο μεταξύ γονιών και παιδιών.

Όμως κάποιοι γονείς δε διαβάζουν οι ίδιοι βιβλία ή κάποιου είδος έντυπο, όπως εφημερίδα ή περιοδικό, με αποτέλεσμα το παιδί να μην έρχεται σε επαφή με αυτά. Ακόμη πολλοί γονείς γκρινιάζουν όταν έχουν να διαβάσουν κάτι, έτσι το παιδί αντιλαμβάνεται πως το διάβασμα είναι αγγαρεία και όχι απόλαυση.

Καλό είναι λοιπόν να δημιουργήσουμε εμείς τις συνθήκες που θα βοηθήσουν ένα παιδί να αγαπήσει το βιβλίο. Δηλαδή οι γονείς μπορούν να έχουν μια μικρή βιβλιοθήκη με παιδικά βιβλία προσβάσιμη στο παιδί, η οποία θα ανανεώνεται συνεχώς. Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ένα σημείο ή μια γωνία στο σπίτι που να υπάρχουν διάφορα έντυπα, όπως επίσης χαρτιά, μολύβια, μαρκαδόροι και άλλα είδη γραφής. Ακόμη οι επισκέψεις σε βιβλιοθήκες βοηθάνε το παιδί να έρθει σε επαφή με διάφορα βιβλία και το παρακινούνε ώστε να ψάξει περισσότερο να βρεί κάτι που θέλει. Τέλος το παιδί που βλέπει τους γονείς του να διαβάζουν ένα βιβλίο και να το απολαμβάνουν, μπαίνει σε μια διαδικασία να το κάνει και αυτό.