Παρόλο που οι φαρμακοβιομηχανίες ετοιμάζουν νέα εμβόλια προσαρμοσμένα στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Τρίτη ότι παραμένει ακόμα ασαφές αν τα υφιστάμενα εμβόλια προσφέρουν επαρκή ή ανεπαρκή προστασία.

Η τελευταία τεχνική έκθεση του Οργανισμού επιχειρεί να απαντήσει σε ορισμένα από τα πιο καίρια ερωτήματα σχετικά με την Όμικρον, όπως για τη βαρύτητα, τη μεταδοτικότητα και την ικανότητά της να ξεφεύγει από την εμβολιαστική κάλυψη. Επιπλέον, η έκθεση ορίζει προτεραιότητες για τα κράτη-μέλη του ΠΟΥ.

Ωστόσο ο οργανισμός δεν έχει άμεση απάντηση στο μεγάλο ερώτημα του εάν απαιτούνται νέα εμβόλια.

«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα το δυναμικό διαφυγής της Όμικρον από τα εμβόλια και την ανοσία μέσω της φυσικής νόσου» αναφέρει.

Αξιωματούχος του ΠΟΥ είχε νωρίτερα δηλώσει ότι το ζήτημα απαιτεί «παγκόσμιο συντονισμό» και ότι η απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Χθες Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά δήλωσε ότι ένα εμβόλιο που στοχεύει στην παραλλαγή Όμικρον της Covid πιθανότατα θα χρειαστεί και ότι η εταιρεία του θα είναι έτοιμη να το διαθέσει τον Μάρτιο.

Η Moderna επίσης αναπτύσσει εμβόλιο για την παραλλαγή Όμικρον, το οποίο όμως είναι απίθανο να διατεθεί σε λιγότερο από δύο μήνες.

Τεχνική ομάδα εργασίας του ΠΟΥ εξετάζει τη σύνθεση των εμβολίων και αναμένεται να προβεί σε νέες ανακοινώσεις αργότερα σήμερα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Στο μεταξύ, ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι η αναμνηστική δόση αυξάνει τα τα επίπεδα προστασίας έναντι της Όμικρον. Ωστόσο, ανάλυση της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας έδειξε ότι η προστασία που προσφέρει η αναμνηστική δόση μειώνεται στο 30% εντός τριών μηνών.