Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συνεχίσει να ηγείται της παγκόσμιας μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία «απειλεί να διαρρήξει τον ιστό της διεθνούς συνεργασίας», δήλωσε την Τρίτη ο ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ευχαρίστησε «τα πολλά κράτη μέλη που εξέφρασαν την υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους» στη διήμερη ετήσια υπουργική συνέλευση του οργανισμού.

Χαιρέτισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εγκρίθηκε με συναίνεση από τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ, η οποία ζητεί μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της διεθνούς αντίδρασης, «συμπεριλαμβανομένης, χωρίς να περιορίζεται σε αυτήν, της απόδοσης ΠΟΥ».

«Θέλουμε λογοδοσία περισσότερο από οποιονδήποτε”, είπε ο Τέντρος. «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στρατηγική ηγεσία για τον συντονισμό της παγκόσμιας αντίδρασης» στην πανδημία.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δεν έκανε καμία αναφορά σε απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που διατυπώθηκε σε επιστολή του προς τον ΠΟΥ, ότι θα σταματήσει μόνιμα τη χρηματοδότηση για τον ΠΟΥ, εάν ο οργανισμός δεν δεσμευτεί να προχωρήσει σε βελτιώσεις εντός 30 ημερών και ότι θα επανεξετάσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό.

Νωρίτερα, το ψήφισμα που αφορά τη διερεύνηση της παγκόσμιας ανταπόκρισης στην πανδημία του νέου κορωνοϊού, έλαβε παμψηφεί «ναι», κατά την ετήσια σύνοδο, σε επίπεδο υπουργών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,

Κανένα από τα 194 κράτη-μέλη του ΠΟΥ, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ΗΠΑ, δεν προέβαλαν αντιρρήσεις στο ψήφισμα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για λογαριασμό τουάχιστον 100 χωρών, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Κίνα και η Ιαπωνία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ, AFP