Mε ρυθμούς ταχύτερους από τα χρονοδιαγράμματα προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ.

 

Σήμερα εγκρίθηκε από την Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις –αστικές αναπλάσεις και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις- στην ευρύτερη περιοχή της Αλάνας της Τούμπας. Έτσι πλέον άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση του φιλόδοξου project για τη δημιουργία διεθνών προδιαγραφών σταδίου για τον Δικέφαλο του Βορρά, το οποίο ταυτόχρονα θα μεταμορφώσει την πυκνοκατοικημένη περιοχή της Κάτω Τούμπας.

 

Κομβικό σημείο στην ταχύτατη –αν όχι πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα- δρομολόγηση των συνήθως χρονοβόρων διαδικασιών για ένα έργο τέτοιας εμβέλειας αποτέλεσε το γεγονός ότι για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν υπήρξαν παρατηρήσεις και –το κυριότερο- ενστάσεις από φορείς και πολίτες. Η παράμετρος αυτή προοιωνίζει θετικές εξελίξεις για τις υπόλοιπες εγκρίσεις που μεσολαβούν μέχρι την τελική υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος.

 

Η Μητροπολιτική Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο με τους όρους της ΣΜΠΕ και με τις εξής προϋποθέσεις:

 

Οι εργασίες κατασκευής του έργου να γίνουν υπό την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Το έργο να υιοθετήσει τεχνολογίες με σκοπό την ενεργειακή του αναβάθμιση, όπως χρήση φυσικού αερίου, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων και χρήση γεωθερμίας.

Να γίνει κυκλοφοριακή μελέτη με σκοπό την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας, των αναγκών στάθμευσης και τη διασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή άμεσης επιρροής του έργου.

«Το νερό μπήκε στο αυλάκι για ένα πολύ σπουδαίο έργο, το οποίο εκτιμώ ότι θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή της Κάτω Τούμπας», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, πάντως, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την αντιπολίτευση να εκφράζει τον προβληματισμό της ως προς το ποιος θα χρηματοδοτήσει τα έργα που προβλέπονται στον σχεδιασμό.

Απαντώντας στις συγκεκριμένες ενστάσεις η κ. Πατουλίδου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το έργο έχει αξιόπιστο επενδυτή, ο οποίος έχει λάβει υπόψη του όλες τις εγκαταστάσεις κοινωφελούς χρήσης. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στον σχεδιασμό περιλαμβάνει και η κατασκευή ενός νηπιαγωγείου, το οποίο ουσιαστικά «προικοδοτείται» στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής, Θόδωρος Μητράκας, δήλωσε πολύ χαρούμενος «που σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, τόσο για την οικονομία όσο και για την υγεία των πολιτών, δρομολογείται μια τόσο σημαντική επένδυση».

Ο κ. Μητράκας τόνισε πως το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για το σύλλογο και τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά θα μπουν τα θεμέλια για μελλοντικές επιτυχίες.

«Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και το τελικό αποτέλεσμα θα έχει ένα θετικό αποτύπωμα όσον αφορά την ποιότητα ζωής των πολιτών της περιοχής και την αναβάθμιση μιας ιστορικής γειτονιάς», τόνισε και πρόσθεσε:

 

«Ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας στέκεται πάντα αρωγός στις προσπάθειες όλων των συλλόγων της πόλης που έχουν στόχο να κάνουν την Θεσσαλονίκη ξανά πρωταγωνίστρια σε όλα τα αθλήματα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει αντίστοιχες ενέργειες  και όσον αφορά τη συγκεκριμένη επένδυση θα φροντίσει  να εξασφαλίσει όσα περισσότερα οφέλη είναι δυνατόν για τους πολίτες και την ευρύτερη περιοχή».