
Αναζητήσαμε πρόσωπα που ξεχώρισαν μέσα στη χρονιά που πέρασε, για το έργο, την προσφορά και τις αξίες τους σε τομείς που δεν είναι πάντα στα φώτα της δημοσιότητας. Ίσως τα πρόσωπά τους δεν σας λένε κάτι, ο καθένας όμως από αυτούς διακρίθηκε και ξεχώρισε στον τομέα του.
Δημήτρης Ψάλτης: Η πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας, ο Αϊνστάιν και το μέλλον
Ξεκίνησε από τις Σέρρες κι έφτασε… στο διάστημα! Είναι ο Δημήτρης Ψάλτης, καθηγητής Αστροφυσικής στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις ΗΠΑ, υπεύθυνος του επιστημονικού πειράματος Event Horizon Telescope (ΕΗΤ). Τον Απρίλιο του 2019 οι επιστήμονες που μετείχαν στο πρόγραμμα αυτό, έκαναν μια πολύ σπουδαία ανακοίνωση: Δημοσιοποίησαν την πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας στον ουρανό. Ο Δημήτρης Ψάλτης ήταν από τους πρώτους που οργάνωσαν αυτή τη μεγάλη διεθνή προσπάθεια και από το 2016 και μετά είναι ο υπεύθυνος του επιστημονικού προγράμματος, που σημαίνει ότι είχε την ευθύνη περίπου 300 ερευνητών από 19 χώρες, από πέντε ηπείρους.
Πώς οι «μάχιμοι» της 1ης ΕΜΑΚ συνέδραμαν στο σεισμό της Αλβανίας ανασύροντας δύο ζωντανούς
Ξημερώματα 26ης Νοεμβρίου 2019. Ο εγκέλαδος χτυπά τη γειτονική Αλβανία. Μέγεθος: 6,4 Ρίχτερ. Οι συνέπειες φονικές. Η συνδρομή της Ελλάδας στη γείτονα χώρα θεωρείται δεδομένη. Η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ από τη βάση στον Ασπρόπυργο, που μετέβη στην Αλβανία, για έρευνα και διάσωση, απαρτιζόταν από 26 άτομα. Καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, εργάστηκαν για 5 ολόκληρες ημέρες, σε 2 βάρδιες, 12 ωρών έκαστη, μέσα στα συντρίμμια και τα ερείπια, αναζητώντας ίχνη ζωής, καταφέρνοντας να διασώσουν δύο άτομα και να ανασύρουν δυστυχώς νεκρούς ακόμη επτά συνανθρώπους μας.
Παναγιώτης Τριανταφύλλου: Συλλογή… μεταλλίων στο δρόμο για τους Παραολυμπιακούς
Η χρονιά που ανατέλλει είναι «ολυμπιακή χρονιά» και όλα τα βλέμματα από τον χώρο του αθλητισμού είναι στραμμένα στο Τόκιο, όπου το καλοκαίρι του 2020 θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Εκεί είναι στραμμένη και η προσοχή του Παναγιώτη Τριανταφύλλου, Παραολυμπικονίκη στην ξιφασκία με αμαξίδιο στο Ρίο το 2016 και παγκόσμιου πρωταθλητή. Ο δρόμος προς την Ιαπωνία όμως περιλαμβάνει μια σειρά τουρνουά στα οποία ο Έλληνας αθλητής συμμετέχει και… κερδίζει. Αυτό έγινε και στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη τον Νοέμβριο στην Ολλανδία: Κατέκτησε τη νίκη και το χρυσό μετάλλιο, ενώ η ιστορία του, εξαιτίας περισσότερο μιας συγκυρίας πραγμάτων, κέρδισε το ενδιαφέρον του Τύπου και του κοινού, που τον έμαθε για τα καλά.
Η Aegean Rebreath δίνει «ανάσες» στις ελληνικές θάλασσες
Το περασμένο καλοκαίρι ο Λεονάρντο ντι Κάπριο έκανε ακόμα μία ανάρτηση για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, που όμως αυτή τη φορά αφορούσε στην Ελλάδα και στην υπόθεση εκτεταμένης θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και απορρίμματα στο βυθό της Άνδρου. Η Άνδρος είναι ίσως το πιο «διάσημο» έργο της ομάδας, όμως η Aegean Rebreath που δημιουργήθηκε το 2017 από ανθρώπους που εργάζονται εθελοντικά και μόνο για τον σκοπό της, έχει ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από 38 δράσεις με εντυπωσιακά αποτελέσματα: Έχουν περισυλλεχθεί πάνω από 61.000 τεμάχια εν δυνάμει ανακυκλώσιμων υλικών και πάνω από 12.000 εγκαταλελειμμένων διχτυών! Σήμερα ο κεντρικός πυρήνας της ομάδας αποτελείται από 35 ανθρώπους, τους οποίους όμως περιβάλλει μια «δεξαμενή» 100 ακόμα εθελοντών. Σε κάθε επιχείρηση, που μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε γωνιά της χώρας και όχι μόνο στο Αιγαίο, συμμετέχουν περίπου 12 – 15 άτομα, ενώ πλέον οι δράσεις είναι τόσο συχνές που αντεπεξέρχονται μόνο με σύστημα… rotation, σαν καλοδουλεμένη ποδοσφαιρική ομάδα.
Παναγιώτης Μπαμίδης: Τα βραβεία και η έρευνα που έφερε χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ στο ΑΠΘ
Ο Παναγιώτης Μπαμίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος στο εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής. Τον Μάιο του 2019 το ΑΠΘ του απένειμε 11 βραβεία για το ερευνητικό έργο του, που παράλληλα έχει φέρει στο πανεπιστήμιο περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ερευνητικά κονδύλια μόνο για φέτος. Στόχος του, είναι τα αποτελέσματα των ερευνητικών ομάδων που συντονίζει «να έχουν άμεση εφαρμογή στην κοινωνία για να μπορέσουν να προσφέρουν ένα όφελος στον άνθρωπο».
Η Μαρία Σβολιαντοπούλου, η ταινία για το Αλτσχάιμερ και η σημασία των φροντιστών
Μπορεί μια νέα κοπέλα να μιλήσει για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στις ψυχές των ανθρώπων που το έχουν ζήσει στις οικογένειές τους; Η 25χρονη ψυχολόγος Μαρία Σβολιαντοπούλου, φαίνεται πως μπορεί. Και μάλιστα το κάνει, όχι «απευθείας», ως επαγγελματίας του χώρου της Υγείας, αλλά ως δημιουργός μιας κινηματογραφικής ταινίας. Με τίτλο «Για θύμισέ μου», η ταινία που εμπνεύστηκε η Μαρία Σβολιαντοπούλου, μιλά για το Αλτσχάιμερ και γνωρίζει τεράστια απήχηση, όπου κι αν προβάλλεται. Πρόκειται για ένα project εξολοκλήρου εθελοντικό, καθώς ακόμα και οι επαγγελματίες ηθοποιοί που συμμετείχαν, το έκαναν σε εθελοντική βάση. Αν και ερασιτεχνική, η ταινία μοιάζει επαγγελματική στο αποτέλεσμά της και αυτό είναι που κάνει το κοινό που την παρακολουθεί στις ειδικές προβολές που διοργανώνονται από τον περασμένο Οκτώβριο σε όλη την Ελλάδα είτε να ταυτιστεί με τους ήρωες και το πώς βιώνουν τη νόσο, είτε να ενδιαφερθεί για αυτό που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «νόσο του 21ου αιώνα».
Αναστασία Τασούλα: «Θέλω να αποδεχτείς ότι είμαι όσο άνθρωπος είσαι κι εσύ»
Η Αναστασία Τασούλα είναι μια νέα γυναίκα που θέλει να αλλάξει τον κόσμο, την κοινωνία μας. Για το λόγο αυτό, τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που ονομάζεται Be Visible, Be You και η οποία ασχολείται με την καταπολέμηση των στερεοτύπων απέναντι στη διαφορετικότητα και την ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στις μειονότητες. Η ίδια η Αναστασία πάσχει από κυστική ίνωση, μια θανατηφόρα γενετική ασθένεια, που επηρεάζει την καθημερινότητά της με τέτοιο τρόπο ώστε, όπως λέει η ίδια στο cnn.gr, να μην ξέρει «ποιο είναι το “φυσιολογικό” όπως το εννοούν οι υπόλοιποι άνθρωποι».