Σταθερό προβάδισμα 16 ποσοστιαίων μονάδων εξακολουθεί να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία (39%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (23%) στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Επίσης, προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 16,4 ποσοστιαίες μονάδες εμφανίζει δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Το ποσοστό είναι μάλιστα διευρυμένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας, τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Η δημοσκόπηση της PULSE

Αναλυτικά στα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ ενάμισι χρόνο μετά τις εκλογές του 2019 συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι οι εισροές νέων ψηφοφόρων στο κυβερνών κόμμα είναι μεγαλύτερες. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44%. Στα ελληνοτουρκικά καταγράφεται η απαισιοδοξία της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Πάντως, περίπου έξι στους 10 εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η προεδρία Μπάιντεν θα έχει θετική επίδραση για τη χώρα μας.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 39% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να φτάνει στις 16 ποσοστιαίες μονάδες. Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει 7,5%, το ΚΚΕ 6,5%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 είναι στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με 3%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 7,5% των ερωτηθέντων, ενώ 9% δηλώνουν αναποφάσιστοι/δεν ξέρουν/δεν απαντούν.

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 37% (έναντι 38% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) έναντι 22% (από 23%) του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να φτάνει στις 15 ποσοστιαίες μονάδες. Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει 7%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜέΡΑ 25 3%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 7% των ερωτηθέντων, 5% δηλώνει λευκό άκυρο ή αποχή, ενώ 8,5% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44% (έναντι 45% στο προηγούμενο γκάλοπ του Δεκεμβρίου) ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 24% (έναντι 25%) με τη διαφορά να παραμένει στις 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Το 8% του 37% που σημειώνει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις προέρχεται από εισροές νέων ψηφοφόρων, ενώ το υπόλοιπο 29% από συσπείρωση πρώην εκλογέων. Αντίστοιχα το 3% του 22% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις προέρχεται από εισροές νέων ψηφοφόρων, ενώ το υπόλοιπο 19% από συσπείρωση πρώην εκλογέων.Αναφορικά με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, και το εάν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα, το 17% δηλώνει σίγουρα ναι (2%) και μάλλον ναι (15%), ενώ το 76% απαντά μάλλον όχι (46%) και σίγουρα όχι (30%). Στην ερώτηση εάν η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ θα έχει θετική επίδραση για τη χώρα μας στα ελληνοτουρκικά το 59% των ερωτώμενων απαντά σίγουρα ναι (14%) ή μάλλον ναι (45%), ενώ το 33% απαντά μάλλον όχι (23%) ή σίγουρα όχι (10%).

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 16,4 ποσοστιαίες μονάδες εμφανίζει δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Το ποσοστό είναι μάλιστα διευρυμένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας, τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 36,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,7%, το ΚΙΝΑΛ 6,4%, το ΚΚΕ 5,7%, η Ελληνική Λύση 3,6% και το ΜέΡΑ25 2,4%. Τον Δεκέμβριο του 2020 η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είχε μετρηθεί στο 15,6%.