Τεταμένο παραμένει το κλίμα στη Θεσσαλονίκη με Ρομά να ανάβουν φωτιές στο δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πυροβολισμό του 16χρονου στο κεφάλι από αστυνομικό.

Πριν λίγο περίπου 50 άτομα έστησαν οδοφράγματα στην οδό Πόντου, έξω από τον οικισμό Αγία Σοφία. Έχουν βάλει ήδη φωτιές σε λάστιχα και σε ξύλα. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεκόπη.

Στο σημείο έφτασαν δυνάμεις των ΜΑΤ και αναμένεται να επέμβουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο 34χρονος αστυνομικός της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., είναι πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς μετά την απολογία του, υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα. Την οριστική απόφαση αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Ο 16χρονος Κώστας νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειου, με την κατάσταση της υγείας του να παραμένει κρίσιμη.

Ολόκληρη η απολογία του αστυνομικού

«Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Εργάζομαι ως αστυνομικός. Προέρχομαι από μία φτωχή τετραμελή οικογένεια. Ο πατέρας μου εργαζόταν ως οικοδόμος και πλέον είναι συνταξιούχος και η μητέρα μου ασχολείται με τα οικιακά. Δυστυχώς αμφότεροι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και για το λόγο αυτό έχω αναλάβει τη φροντίδα τους.

Παρά τις δυσκολίες, μου μεταλαμπάδευσαν όλα τα ήθη και τις αξίες που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Από μικρός είχα όνειρο να υπηρετήσω στην Αστυνομία καθώς διαθέτω υψηλό αίσθημα ευθύνης και επιθυμώ να προστατέψω με φιλότιμο και αυταπάρνηση τα δικαιώματα των πολιτών και να τους βοηθώ όταν βρίσκονται σε ανάγκη. Πρότυπο μου υπήρξε ο πεθερός μου, που είναι απόστρατος αξιωματικός στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης.

Όταν υπηρετούσα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στις 1 Ιουλίου 2017, εγώ με τους συναδέλφους μου ενημερωθήκαμε ότι κινδυνεύει η ζωή ενός 8χρονου κοριτσιού μετά από ακατάσχετη αιμορραγία από τη θραύση τζαμιού μπαλκονόπορτας. Μεταβήκαμε άμεσα στο σημείο, παρείχαμε τις πρώτες βοήθειες και τέλος φροντίσαμε για την άμεση μεταφορά του παιδιού στο νοσοκομείο.

Από την υπηρεσία μου έχουν απονεμηθεί ηθικές αμοιβές-έπαινοι σε πέντε περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν τη μεθοδικότητά, το ζήλο και την προθυμία μου στην ανάληψη των καθηκόντων μου τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη».

Η αντίδραση της οικογένειας του 16χρονου

Μετά τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα και την απόφαση για κατ’ οίκον περιορισμό του αστυνομικού, ο οποίος πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά, ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόφιλος Αλεξόπουλος, προχώρησε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικά ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου Ρομά ανέφερε: «Υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα σχετικά με το αποτέλεσμα της ανακρίσεως, αν θα προφυλακιστεί ή όχι ο κατηγορούμενος». Μάλιστα, πρόσθεσε: «Tη διαφωνία αυτή θα την επιλύσει το δικαστικό συμβούλιο».

Είπε ακόμη πως, «θα εισφέρουμε οποιοδήποτε νέο αποδεικτικό στοιχείο έχουμε, προκειμένου να αποδείξουμε τους ισχυρισμούς μας».