Βγάζετε τα φρεσκοπλυμένα ρούχα σας από το πλυντήριο και η αντίδρασή σας… είναι ένα ωχ! Αυτοί οι ενοχλητικοί λευκοί λεκέδες άλλες φορές φαίνονται αμέσως, άλλες φορές όταν τα ρούχα στεγνώσουν και άλλες, στο σιδέρωμα. Τι φταίει; Για να τους καταπολεμήσετε μία και έξω, ακολουθήστε τις συμβουλές.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Πολλές από εμάς παραπονούμαστε για λεκέδες που μένουν στα ρούχα από σαπούνια, απορρυπαντικά ή μαλακτικά. Κάποιες φορές, δεν είναι οι λεκέδες, αλλά μία δυσάρεστη μυρωδιά που αναδύουν τα ρούχα στο σιδέρωμα.

Πού οφείλονται; Σίγουρα, κάτι που κάνουμε στην πλύση των ρούχων δεν γίνεται σωστά. Τι κάνουμε λάθος και ποιες οι λύσεις; Για να μην ξαναδείτε τέτοιους λεκέδες στα ρούχα σας:

Λεκές από απορρυπαντικό σε σκόνη

Όταν χρησιμοποιείτε κακής ποιότητας απορρυπαντικό σε σκόνη ή όταν βάζετε στην πλύση σας μεγαλύτερη ποσότητα από την προβλεπόμενη δοσολογία, είναι πιθανόν τα ρούχα σας να εμφανίσουν λεκέδες που δεν θα είναι επιφανειακοί αλλά θα έχουν «ποτίσει» στις ίνες.

Κάποιες φορές οι άσπροι λεκέδες φαίνονται μόλις τα ρούχα στεγνώσουν και κάποιες φορές αποκαλύπτονται στο σιδέρωμα. Για να μην ξαναδείτε λεκέδες σαν και αυτούς στα ρούχα σας:

  1. Να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στα απορρυπαντικά σας σχετικά με τη δοσολογία τους.
  2. Να μην υπερφορτώνετε τον κάδο του πλυντηρίου, γιατί τότε το απορρυπαντικό δεν διαλύεται σωστά στο νερό, ενώ και το νερό δεν κυκλοφορεί σωστά κατά το πλύσιμο ανάμεσα στα ρούχα.
  3. Αν δεν μπορείτε να υπολογίσετε πόσο απορρυπαντικό να βάλετε σε μια πλύση μπορείτε να διαλύσετε το απορρυπαντικό σε μορφή σκόνης σε λίγο βραστό νερό πριν το ρίξετε στο συρταράκι του απορρυπαντικού.
  4. Eπιλέγετε σωστό πρόγραμμα πλύσης ανάλογα με το χρώμα και το ύφασμα των ρούχων σας.

Λεκές από μαλακτικό

Πιστεύετε ότι βάζοντας πολύ μαλακτικό στο πλυντήριο, τα ρούχα σας θα μυρίσουν ακόμα πιο όμορφα; Αναθεωρήστε αμέσως! Κάτι τέτοιο δεν ισχύει! Αντίθετα, δυστυχώς, το αποτέλεσμα είναι να μένει μαλακτικό στα ρούχα σαν λεκές, ειδικά αν το πλυντήριο είναι υπερφορτωμένο.

Για να εξαφανίσετε τους λεκέδες από μαλακτικό θα χρειαστεί να τα ξαναπλύνετε και μάλιστα καλύτερα με υγρό πλυντηρίου ρούχων. Μπορείτε να προτιμήσετε μάλιστα ένα υγρό απορρυπαντικό για δύσκολους λεκέδες για καλύτερα αποτελέσματα.

Αν ο λεκές υπάρχει καιρό στα ρούχα σας, βάλτε πρώτα πάνω στον λεκέ λίγο υγρό πλυντηρίου ρούχων και αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια πλύντε το ρούχο σας κανονικά στο πλυντήριο.

Λευκός λεκές σε μαύρα ή σκούρα ρούχα

Οι λευκοί λεκέδες στα σκουρόχρωμα ρούχα μπορεί να προκληθούν από απορρυπαντικό που δεν διαλύθηκε καλά κατά την πλύση, από υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού ή μαλακτικού, από υπερφορτωμένο πλυντήριο ή βρώμικο κάδο στο πλυντήριο.

Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση: Η μόνη λύση είναι να ξαναπλύνετε τα ρούχα στην πιο υψηλή θερμοκρασία που επιτρέπεται (δείτε προσεκτικά τις οδηγίες πλύσης στις ετικέτες), αλλά αυτή τη φορά χωρίς καθόλου απορρυπαντικό ούτε μαλακτικό ρούχων. Προσθέστε μόνο για μία ακόμη φορά 1 φλ. του τσαγιού λευκό ξυδι.

Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε ένα υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου ειδικό για σκούρα ρούχα.

 

Λεκέδες όμως, μπορούν να προκληθούν και εξαιτίας υπολλειμμάτων απορρυπαντικών στο συρταράκι του πλυντηρίου. Γι’ αυτό, καλό είναι μόλις τελειώνει η κάθε πλύση στο πλυντήριό σας, να ανοίγετε το συρταράκι του απορρυπαντικού για να στεγνώνει.

Αν δεν το κάνετε η γλίτσα και η μούχλα που δημιουργούνται είναι πιθανόν να περάσει στα ρούχα σας. Πλύνετε το συρταράκι με ζεστό νερό και υγρό πιάτων και αφήστε το να στεγνώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσετε. Επίσης, καλό είναι πριν από κάθε πλύση το συρταράκι του απορρυπαντικού να είναι στεγνό και καθαρό.

Λεκές από χλώριο

Το χλώριο δυστυχώς είναι ένας μόνιμος λεκές που δεν μπορεί να αφαιρεθεί με κανέναν τρόπο, ειδικά αν «ποτίσει» στις ίνες του ρούχου. Ωστόσο υπάρχουν ελπίδες να σώσετε τα ρούχα σας αν δράσετε πολύ άμεσα!

Αν σας έσταξε χλώριο σε κάποιο ρούχο χρησιμοποιήστε αμέσως οινόπνευμα ή ξίδι. Στάξτε λίγο οινόπνευμα πάνω στον λεκέ και αφήστε να δράσει για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια βάλτε το ρούχο σας στο πλυντήριο και πλύντε το με σκόνη πλυντηρίου ρούχων.

Δυσάρεστη μυρωδιά στο σιδέρωμα

Αν τα ρούχα σας μυρίζουν άσχημα, όταν τα σιδερώνετε, σημαίνει πως δεν έχουν ξεπλυθεί σωστά ή έχετε χρησιμοποιήσει μεγάλη ποσότητα μαλακτικού. Δυστυχώς, η κατάσταση δεν σώζεται παρά μόνο αν τα βάλετε ξανά για πλύσιμο.