Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί η ΠτΔ έφτασε στο ακριτικό νησί, κάτω από το «άγρυπνο μάτι» των Ενόπλων Δυνάμεων που σχημάτισαν ένα δίχτυ ασφαλείας για την άφιξή της.

«Πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας μας το Καστελόριζο»

«Το Καστελόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας μας και είναι ο τόπος που συγκεντρώνει την έννοια του πατριωτισμού, ένας τόπος που κράτησε την ελληνικότητά του επί αιώνες με ακατάβλητο πείσμα κι επιμονή», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την τελετή ανακήρυξής της σε επίτιμη δημότη Καστελορίζου.

«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη σημερινή επέτειο απελευθέρωσης του νησιού και να διαβεβαιώσουμε ότι οι κάτοικοι του νησιού δεν θα αισθάνονται ποτέ μόνοι κι αβοήθητοι», υπογράμμισε η κ. Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της αντιφώνησής της, επισημαίνοντας ότι γνωρίζει τα προβλήματα του νησιού, αλλά και τις λύσεις που έχουν Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανακήρυξής σε επίτιμη δημότη, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του νησιού.

Στη διάρκεια της ομιλίας της, έκανε επίσης αναφορά στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε από τις «αξιώσεις» της τουρκικής ηγεσίας.

Στην τελετή ο δήμαρχος Καστελόριζου Γεώργιος Σαμψάκος, επισήμανε ότι είναι μεγάλη τιμή η παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας στο νησί, γι αυτό και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την ανακήρυξή της σε επίτιμη δημότη.

Καμία παρενόχληση από τους Τούρκους

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν «θωρακίσει» το Καστελόριζο, λόγω της ανησυχίας που υπάρχει ότι η Άγκυρα είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να κλιμακώσει την ένταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξε καμία παρενόχληση από την τουρκική πλευρά στο ελικόπτερο που μετέφερε την κυρία Σακελλαροπούλου στο νησί.

Το μοναδικό απρόοπτο που συνέβη, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, ήταν ένα πουλί που καρφώθηκε στο ελικόπτερο, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Η συμβολική επίσκεψη της ΠτΔ

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στο Καστελόριζο για τον εορτασμό της 77ης επετείου της απελευθέρωσης των Δωδεκανήσων.

Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε στο νησί η στρατιωτική μπάντα και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Υπό τους ήχους του Εθνικού Ύμνου υποδέχθηκαν την ΠτΔ, σε μια ιδιαίτερα κομβική στιγμή, μικρά παιδιά με παραδοσιακές φορεσιές. Η κυρία Σακελλαροπούλου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει και με κατοίκους, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει ελληνικότητα, ενώ σε ομιλία της που θα ακολουθήσει η ΠτΔ θα στείλει μήνυμα κυριαρχίας από το ακριτικό Καστελόριζο.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στο λιμάνι του Καστελόριζου, ενώ θα καταθέσει και στεφάνι στο μνημείο της «Κυράς της Ρω» στη Ρω.

Το απόγευμα, θα περιηγηθεί σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού.

Την Δευτέρα, η κ. Σακελλαροπούλου θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία για τη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο σχολείο του νησιού και θα παραστεί στον Αγιασμό με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Λίγο πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας, η ΠτΔ θα αναχωρήσει για την Αθήνα.