Ένας 62χρονος άνδρας που περίμενε εδώ και πολύ καιρό για ένα θαύμα θα είναι ο πρώτος που θα γίνει λήπτης των οργάνων της άτυχης 21χρονης φοιτήτριας, της Έμμας, που παρασύρθηκε από το αυτοκίνητο 26χρονου, στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη. Ολοκληρώθηκε η σήμερα (29.11.2022) η λήψη των οργάνων του κοριτσιού.
Η 21χρονη Έμμα, φοιτήτρια Κτηνιατρικής στο ΑΠΘ, είχε από καιρό αποκαλύψει στους γονείς της ότι κάποτε ήθελε να δωρίσει τα όργανά της. Κανείς τους δεν φανταζόταν τι επρόκειτο να γίνει. Το τροχαίο στη Θεσσαλονίκη έκοψε βίαια και πρόωρα το νήμα της ζωής της νεαρής φοιτήτριας. Αλλά εκείνη ήταν αποφασισμένη να χαρίσει ζωή. Να γίνει άγγελος, να σώσει ζωές με το θάνατό της.
Η διαδικασία λήψης των οργάνων της ολοκληρώθηκε την Τρίτη (29.11.2022) στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου η Έμμα έδωσε τον μεγάλο αγώνα για να κρατηθεί στη ζωή. Δεν τα κατάφερε, δυστυχώς, αλλά με την ύψιστη πράξη αλτρουισμού, ζώσει άλλες ζωές.
Μόλις ανακοινώθηκε η πρόθεση των γονιών της για δωρεά των οργάνων της, στήθηκε μια τεράστια επιχείρηση για τη λήψη των οργάνων από τη δότρια, ώστε ο θρήνος και η θλίψη να μετατραπούν σε ελπίδα και αισιοδοξία. Η ομάδα λήψης οργάνων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου έλαβε την καρδιά και του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης το ήπαρ και τους νεφρούς. Η ομάδα μεταμοσχεύσεων της Β’ Οφθαλμολογικής Κλινικής ΑΠΘ του μοσοκομείου Παπαγεωργίου έλαβε τους κερατοειδείς, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν για μεταμόσχευση σε συμβατούς λήπτες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείου Παπαγεωργίου.
Σε 62χρονο το ήπαρ
Το ήπαρ της 21χρονης φοιτήτριας θα μεταμοσχευθεί σε έναν 62χρονο άνδρα που βρίσκεται εδώ και πάρα πολύ καιρό στη λίστα μεταμοσχεύσεων.
Όπως ανέφερε στη voria.gr ο καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσουλφάς, «σήμερα είναι η μέρα της μεταμόσχευσης και ο λήπτης είναι άνδρας 62 ετών».
Η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» είναι η μοναδική σε όλη την Ελλάδα που πραγματοποιεί μεταμοσχεύσεις ήπατος.