Σε έξαρση βρίσκονται οι ιώσεις στη Θεσσαλονίκη από τον Οκτώβριο, την ώρα που οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα στο προσεχές διάστημα, αλλά και την εμφάνιση της εποχικής γρίπης, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών.

Οι ιώσεις που κυκλοφορούν αυτόν τον καιρό στη Θεσσαλονίκη «χτυπούν» το ανώτερο αναπνευστικό αλλά και το γαστρεντερικό. Τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίζονται δε αυτό το διάστημα φέρουν ήπια συμπτώματα, όπως συνάχι, χαμηλό πυρετό και ενόχληση στο λαιμό και μπορούν εύκολα να ξεγελάσουν τους πολίτες πως νοσούν από ένα απλό κρυολόγημα.

«Ο κορωνοϊός υπάρχει. Το βλέπουμε στα τεστ που κάνουμε στα φαρμακεία, αρκετά από τα οποία είναι θετικά. Παράλληλα με τον κορωνοϊό υπάρχουν αρκετές άλλες ιώσεις, οι οποίες είναι ελαφρύτερες και για τις οποίες ο κόσμος έρχεται στο φαρμακείο για να προμηθευτεί σκευάσματα που θα τον βοηθήσουν στην αντιμετώπιση. Τέτοια είναι τα σιρόπια για το βήχα, τα σπρέι για τη μύτη, οι καραμέλες για το λαιμό και τα αντιπυρετικά παυσίπονα», αναφέρει  ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.

Ο ίδιος συστήνει ετοιμότητα αλλά και επαναφορά της χρήσης της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Όπως υπογραμμίζει: «Η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται σαφέστατα στους κλειστούς χώρους. Προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι πολύ απλή στη χρήση και πραγματικά δε βρίσκω το λόγο να μη χρησιμοποιείται. Δεν προστατεύει μόνο από τον κορωνοϊό αλλά και από τη γρίπη και από άλλες ιώσεις. Τα κρούσματα δεν είναι ο μόνος παράγοντας που πρέπει να μας ανησυχεί στον κορωνοϊό. Το πιο σημαντικό είναι η βαρύτητα των συμπτωμάτων από τις μεταλλάξεις. Όσο οι μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στην Ευρώπη και στη χώρα μας δεν προκαλούν τόσο βαρια συμπτώματα, είναι λογικό τα μέτρα να είναι πιο ελαφριά. Όμως υπάρχουν ακόμα θάνατοι από κορωνοϊό. Άρα θα πρέπει όλοι να λαμβάνουμε τα πολύ απλά μέτρα προστασίας για να μη φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε θύματα στην οικογένειά μας».

Παράλληλα οι ειδικοί βρίσκονται εν αναμονή της εμφάνισης της γρίπης, η οποία τα προηγούμενα χρόνια εκδηλωνόταν στη χώρα μας Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Φέτος ενδέχεται να εκδηλωθεί νωρίτερα. Ο κ. Ευγενίδης αναφέρει  πως φέτος στη Θεσσαλονίκη εμβολιάστηκαν λιγότεροι, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, συστήνοντας στους πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους άμεσα. «Ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει. Δεν έχουν έρθει τόσοι πολλοί πολίτες όσο άλλες χρονιές. Θα έπρεπε να είναι περισσότεροι. Τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε γρίπη λόγω των μέτρων και αυτό έχει χαλαρώσει λίγο την προσοχή του κόσμου. Γι’ αυτό προσπαθούμε να τους πείσουμε. Ακούμε ότι θα έχουμε επιδημία γρίπης οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να την αντιμετωπίσουμε κατάλληλα. Το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό από όσα μπορεί να προκαλέσει η βαριά λοίμωξη της γρίπης».