Ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ επέλεξε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, να οργανώσει ένα «διεθνές» τριήμερο συνέδριο για τον «Αλή Πασά και την εποχή του».

Το εν λόγω συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου. Παρότι η εκδήλωση δεν γίνεται υπό την αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021» της Γιάννας Αγγελοπούλου, υπάρχει στο πρόγραμμα των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία ως «εκδήλωση Τρίτων».

Παρών στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας ήταν επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του και την βεβαιότητα για την μεγάλη επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων.

Δημοσιεύματα διαμαρτύρονται πως ο Δήμος Ιωαννίνων θα τιμήσει τον σφαγέα Πασά, έναν εκ των πιο αιμοσταγών πασάδων κατά των Ελλήνων.

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή απαντά πως γίνεται «διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων», χαρακτηρίζοντας «συνειδητό ψεύδος» τον ισχυρισμό ότι η δημοτική αρχή έχει επιλέξει να τιμήσει τον Αλή Πασά.

«Ο δήμος Ιωαννιτών έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό τη διοργάνωση ενός διεθνούς, επιστημονικού συνεδρίου, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην εποχή του Αλή Πασά. Μέσα από τεκμήρια και νέα επιστημονικά δεδομένα θα αναδειχθεί η κρισιμότητα της εποχής αυτής στην κήρυξη και την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και με στόχο να αναδείξει μία ολόκληρη ιστορική περίοδο αλλά και την πόλη των Ιωαννίνων», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ γίνεται γνωστό και ότι, με βάση τα υγειονομικά δεδομένα, οι ημερομηνίες διεξαγωγής έχουν μεταφερθεί για τον Οκτώβριο.

«Γίνεται σαφές λοιπόν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός κι όχι για ένα συνέδριο τιμής στον Αλή Πασά. Δυστυχώς αυτό δεν μπορούν να διαχωρίσουν ορισμένοι, που παραπληροφορούν με θεωρίες συνωμοσίας και ψεύδη. Η ιστορία, όμως, έχει αποδείξει ότι γράφεται μόνο με αλήθειες. Ακόμη κι αν σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται χρόνος», καταλήγει ο δήμος Ιωαννιτών.

Ωστόσο, στο παρακάτω βίντεο, από τον Μάρτιο του 2021, που εντοπίστηκε πέραν του ότι ακούγεται πως η «εποχή του Αλή Πασά» έπαιξε ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση, ειπώθηκαν για το συνέδριο τα παρακάτω λόγια από καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:

«Είναι ένα πολύ σημαντικό συνέδριο και για την πόλη μας και για τον ελλαδικό χώρο, γιατί στην Επανάσταση σπάνια μπαίνει ως πρώτο θέμα η Ήπειρος, ο βαλκανικός χώρος κτλ.

Το τέλος του 8ου αιώνα δηλαδή η εποχή του Αλή Πασά είναι πάρα πολύ σημαντική για την περίοδο δείχνει την οθωμανική αυτοκρατορία και μπορούμε να προβάλλουμε τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα. Να δούμε τον ρόλο των μουσουλμάνων, των Εβραίων, όλων των κοινοτήτων, των ελληνορθοδόξων».

Δηλαδή, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, αντί να τιμηθούν Έλληνες αγωνιστές της Ηπείρου, με πρώτους και καλύτερους εκείνους του Σουλίου, θα γίνει συνέδριο που θα τονίζει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της οθωμανικής αυτοκρατορίας;;;;

Μήπως κάποιοι στην Ελλάδα θέλουν να ξαναζήσουν ανάλογες εποχές, ώστε να «λυθεί» έτσι το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας με τους παράνομους μετανάστες, όπως είπε η πρόεδρος της Δημοκρατίας;;;

Κάτι περίεργο συμβαίνει εδώ!

Δείτε, μεταξύ των άλλων, στο 6.12: