Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μείνουν τα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης χωρίς θέρμανση και στο έλεος των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα, βρίσκεται η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη, εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών και δυσθεώρητων οφειλών, ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια προς την εταιρεία παροχής φυσικού αερίου.
«Η διοίκηση της εταιρείας μας ενημέρωσε πως εάν δεν πληρώσουμε τα 3,2 εκατ. ευρώ, που οφείλονται τα τελευταία 3-4 χρόνια, θα προχωρήσει σε διακοπή του φυσικού αερίου», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ενημερώνοντας σχετικά με το θέμα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.
Στις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ εταιρείας και δήμου, οι αρμόδιοι από το φυσικό αέριο απαίτησαν την εφάπαξ καταβολή του ποσού ειδάλλως η υπόθεση θα οδηγηθεί στα δικαστήρια. Ο κ.Αγγελούδης ζήτησε να υπάρξει διακανονισμός ώστε ο δήμος να μπορέσει καλύψει την υπέρογκη οφειλή σε δόσεις και τα σχολεία να συνεχίσουν να προσφέρουν ζεστασιά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Το παραπάνω χρέος άρχισε να δημιουργείται σταδιακά από το 2020 με απλήρωτους λογαριασμούς της διοίκησης Ζέρβα, ενώ εκτοξεύτηκε στα ύψη το 2022, όταν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ορίστηκαν από την πολιτεία, τα σχολεία λειτουργούσαν με θέρμανση αλλά παράλληλα και ανοιχτά παράθυρα.
«Απαράδεκτη κατάσταση, να παλεύεις να δώσεις 3,2 εκατ. ευρώ όταν όλη η χρηματοδότηση για τα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης είναι στις 600.000 ευρώ για τη συντήρησή τους. Το προσπαθούμε όμως, βγάζουμε κάποια χρήματα μετά κόπων και βασάνων για να τα δώσουμε» τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Αρβανίτης.
Αναμένονται ανακοινώσεις προς τους δημότες για το έλλειμμα
Η οφειλή των 3,2 εκατ. ευρώ για το απλήρωτο φυσικό αέριο στα σχολεία από την προηγούμενη δημοτική αρχή είναι ένα σκέλος του οικονομικού «πονοκεφάλου» που αντιμετωπίζει η ομάδα Αγγελούδη ενόψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το έτος 2025.
Το έλλειμμα στα ταμεία, που παρελήφθη στην αρχή της θητείας, άγγιζε σχεδόν τα 25 εκατ. ευρώ, προερχόμενο από τη μείωση των δημοτικών τελών, το κόστος της καθαριότητας, τα τέλη ταφής, τα χρέη σε φυσικό αέριο και σε τηλεφωνία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το παραπάνω ποσό μειώθηκε σήμερα στα 15 εκατ. ευρώ. Το κλείσιμο της «ψαλίδας» προήλθε από την κρατική βοήθεια αλλά και από την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να εισπραχθούν οφειλές των παρελθόντων ετών.
Ένα ακόμη «αγκάθι» για τις υπηρεσίες του δήμου που θα κληθούν να καταστρώσουν το οικονομικό πλάνο του 2025 είναι πως στον τρέχοντα προϋπολογισμό, που εγκρίθηκε τις τελευταίες ημέρες της θητείας Ζέρβα, «φορτώθηκε» ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ ως φόρος σε πυλωτές. Από αρκετούς πολίτες θεωρήθηκε ο φόρος άδικος και δεν εισπράχθηκε ποτέ, με τη νέα δημοτική αρχή να εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης.
Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνει λεπτομερής ενημέρωση των δημοτών για το έλλειμμα των ταμείων, τα προβλήματα και τις κινήσεις αναζήτησης πόρων. Είναι ενδεικτικό, πάντως, πως για να λειτουργήσει ετησίως η καθαριότητα στην πόλη απαιτούνται περίπου 11 εκατ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι εξετάστηκαν σενάρια για μείωση του κόστους, φαίνεται πως εγκαταλείφθηκαν άμεσα καθώς η καθαριότητα αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Κρίθηκαν απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό και οδηγούς, ενώ θα πρέπει να καλυφθούν και οι αυξήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων.
Τα …χαμόγελα για το χτίσιμο νέων σχολείων με 8,5 εκατ. ευρώ
Στον αντίποδα των υποχρεώσεων του φυσικού αερίου, χαμόγελα έφερε στον δήμο η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να εγκρίνει κονδύλια ύψους 8,5 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση των λυόμενων σχολείων που τοποθετήθηκαν στην πόλη μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1978.
Τα σχολεία που φαίνεται πως έχουν προτεραιότητα για να χτιστούν καινούργια είναι το Γυμνάσιο και Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, το 48ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης, το 1ο Ειδικό Δημοτικό και το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο, οι μαθητές των οποίων έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε άλλα σχολικά συγκροτήματα.
Ο κ.Αγγελούδης είχε ενημερώσει για την επικινδυνότητα των λυόμενων τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επισκέφτηκε αρκετές φορές τα υπουργεία στην Αθήνα, ενώ είχε δεσμευτεί απέναντι σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια εξεύρεσης χρημάτων.
Πλέον με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης θα προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης ώστε τα ακατάλληλα λυόμενα να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν και μέσα σε μια διετία να δημιουργηθούν νέα σχολεία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA