Το παραδοσιακό γλυκό κρασί της Σαντορίνης, γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Vino di Santorini είναι το παραδοσιακό γλυκό κρασί της Σαντορίνης, παγκομσίως γνωστό ως Vinsanto.
Χρώμα χάλκινο βαθύ, με αρώματα καραμέλας, καβουρδισμένου καφέ, ξηρών καρπών, σταφίδας και σοκολάτας. Με πολύ πυκνό σώμα, εξαιρετική οξύτητα που ισορροπεί αρμονικά με την γλυκύτητα και επίγευση που διαρκεί και διαρκεί και διαρκεί….!
Το συγκεκριμένο Vinsanto έχει φέρει στο Κτήμα Αργυρού τις υψηλότερες βαθμολογίες με κορυφαία αυτή των 100 πόντων από το περιοδικό Wine & Spirits, Αύγουστος 2018.
Ο αμπελώνας του Κτήματος Αργυρού είναι αυτόρριζος και βρίσκεται στην Επισκοπή Γωνιά Θήρας, σε υψόμετρο 35-150 m, με προσανατολισμό ανατολικά-νοτιοανατολικά και τα κλήματα είναι διαμορφωμένα στην παραδοσιακή κουλούρα. Η απόδοση του αμπελώνα είναι περίπου 350-500 Kg σταφύλια ανά στρέμμα και ο τρύγος πραγματοποιείται 10-25 Αυγούστου.
Στο Κτήμα Αργυρού καλλιεργούνται και οινοποιούνται μόνο γηγενείς ποικιλίες της Σαντορίνης, όπως ασύρτικο, αθήρι, αηδάνι, μανδηλαριά, μαυράθηρο, μαυροτράγανο και βουδόματο. Παράλληλα γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια αναβίωσης αρχαίων και σπάνιων ποικιλιών του νησιού.
Οινοποίηση:
Λιάζεται για 12-14 μέρες. Παλαιώνει 17 χρόνια σε βαρέλι και 3 χρόνια σε φιάλη. Δυνατότητες βαθιάς παλαίωσης.
Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά:
Χαλκοκεχριμπαρί χρώμα. Έντονα, ευγενικά, φινετσάτα και πολύπλοκα αρώματα σοκολάτας, καβουρδισμένων κόκκων καφέ, μελιού, ξηρών καρπών και ξηρών φρούτων. Στόμα λιπαρό, γεμάτο, άψογα ισορροπημένο, με τη γλύκα και την οξύτητα σε πλήρη αρμονία και με κομψή, μακρά, σχεδόν ανεξίτηλη επίγευση.
Συνδυασμοί:
Μπορεί να καταναλωθεί μόνο του ως aperitif. Ταιριάζει πολύ καλά με πούρο και με γλυκά με βάση το κακάο και τη σοκολάτα. Σερβίρεται στους 6-8°C.