Τις απειλές περί επιβολής δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων επανέλαβε από το Νταβός ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τόσο ισχυρή οικονομικά όσο και οι ΗΠΑ και θα απαντήσει ανάλογα στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον επιβάλει πρόσθετους δασμούς με ευρωπαϊκούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, διεμήνυσε η πρέσβειρα της Γερμανίας στις ΗΠΑ, Έμιλι Χάμπερ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανανέωσε από το Νταβός την απειλή του για επιβολή δασμών έως και 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην περίπτωση που δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Εάν η Ουάσιγκτον επιβάλει δασμούς, τότε η Ε.Ε. θα απαντήσει «στην ίδια διάσταση και με το ίδιο σθένος», δήλωσε η κ. Χάμπερ στο πλαίσιο εκδήλωσης του Κέντρου για Στρατηγικές και Διεθνείς Σπουδές. Από την ίδια εκδήλωση, ο Γάλλος πρέσβης, Φιλίπ Ετιέν, ανέφερε ότι η Ε.Ε. επιδιώκει συμβιβασμό στην αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον για τις επιδοτήσεις αεροσκαφών και ψηφιακό φόρο, προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση των δασμών θα έπληττε και τις δύο οικονομίες.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Τραμπ συμφώνησαν προ ημερών ανακωχή στον ψηφιακό φόρο. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ θα καθυστερήσουν τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους την επιβολή δασμών έως και 100% σε γαλλικά αγαθά αξίας 2,4 δισ. δολαρίων. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη επιβάλει 25% δασμούς σε διάφορα ευρωπαϊκά προϊόντα και 10% σε αεροσκάφη.

naftemporiki.gr