Σταθερό το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης την τελευταία εβδομάδα – Σε ποιες περιοχές παρουσιάστηκαν αυξητικές μεταβολές.

Για πρώτη φορά μετά από αρκετές εβδομάδες το ποσοστό του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης φέρει θετικό πρόσημο, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2, το οποίο λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, το ιικό φορτίο την τελευταία εβδομάδα 28 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου σε σχέση με την προηγούμενη 21 με 27 Ιουνίου κυμάνθηκε στο +3%, παραμένοντας σταθερό. Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο και στον Βόλο (-1%), ενώ πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (-36%) και στα Χανιά, όπου η μείωση όμως δεν είναι αξιολογήσιμη λόγω του χαμηλού ιικού φορτίου.

Αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στο Ρέθυμνο (+47%), στην Περιφέρεια Αττικής (+65%) και στο Ηράκλειο (+171%). Στην Πάτρα και στην Ξάνθη, το ιικό φορτίο τωναστικών λυμάτων παρέμεινε πολύ χαμηλό και κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου. Στην Αλεξανδρούπολη και στα Ιωάννινα το ιικό φορτίο παρέμεινε χαμηλό αλλά ανιχνεύσιμο, δηλαδή τα επίπεδα ήταν πάνω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.