Στον κόμβο της Θέρμης έφτασαν νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (17/2) δεκάδες τρακτέρ με αγρότες από περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Μετά τις διαβουλεύσεις με την αστυνομία και προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενος αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Νέων Μουδανιών, επιτράπηκε τελικά στους αγρότες να φτάσουν στον κόμβο της Θέρμης.

Έτσι δεκάδες αγροτικά μηχανήματα πριν από λίγο άρχισαν να παρατάσσονται στη νησίδα που βρίσκεται δίπλα στον κόμβο στο ρεύμα εισόδου προς Θεσσαλονίκη, κάτω από την επιτήρηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Δεκάδες τρακτέρ έφτασαν στον κόμβο Θέρμης-GRTimes.gr

Ο στόχος των αγροτών όπως ανέφεραν είναι να πραγματοποιήσουν αύριο πορεία προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο ΥΜΑΘ.

Σε κάθε περίπτωση, αργότερα σήμερα θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους.

Όπως είπε και ο γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Στεφανίδης, το τι ακριβώς θα γίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη θα αποφασιστεί σε συνέλευση που θα έχουν αργότερα σήμερα και πιθανότατα το βράδυ.

Aστυνομικό μπλόκο και στην Καρδία

Νέο μπλόκο είχε «στήσει» η αστυνομία και στους αγρότες που βρίσκονται στην Καρδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, αυτήν την ώρα, αγρότες με τα οχήματά τους βρίσκονται στην αερογέφυρα της Καρδίας προσπαθώντας να φτάσουν στην αερογέφυρα Θέρμης, με τις δυνάμεις της αστυνομίας ωστόσο να μην τους επιτρέπουν να διελεύσουν και την κατάσταση να είναι έκρυθμη.

Νωρίτερα στο σημείο επικράτησε έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενώ πλέον η διέλευση των οχημάτων πραγματοποιείται χωρίς προβλήματα.

H Αστυνομία μπλόκαρε τη διέλευση των αγροτών στην αερογέφυρα της Θέρμης

Με μπλόκα σε πολλά σημεία επιχειρεί η αστυνομία να αποτρέψει τους αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης από το να συγκεντρωθούν στην αερογέφυρα της Θέρμης, όπως ήταν προγραμματισμένο να κάνουν σήμερα (17/2).

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο GRTimes ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Θέρμης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε συμφωνία με την αστυνομία προκειμένου να γίνει αυτή η προσυγκέντρωση.

Οι αρχές ωστόσο σήμερα απέτρεπαν τους συναδέλφους του από το να προσεγγίσουν στο σημείο. Παρά τις προσπάθειές της αστυνομίας τα πρώτα τρακτέρ έχουν ήδη φτάσει στον κόμβο της Θέρμης και υπάρχει αναμονή για το τι θα κάνουν οι υπόλοιποι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Οι αγρότες αυτήν την ώρα προσπαθούν να προσεγγίσουν το σημείο περνώντας μέσα από χωράφια, προκειμένου να αποφύγουν τα αστυνομικά μπλόκα.

Παράλληλα, τρεις κλούβες της αστυνομίας ήδη έχουν φτάσει στον κόμβο της Θέρμης, ενώ αυτή την ώρα γίνονται διαβουλεύσεις, με τους αγρότες να ζητούν να φτάσουν και οι άλλοι συνάδελφοί τους στο σημείο.

Μπλόκο της αστυνομίας στους αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης

Αναλυτικά, τα αιτήματα των αγροτών:

  • Κόστος παραγωγής και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο για όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
  • Μείωση των τιμών στα αγροεφόδια, λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
  • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και οι αποζημιώσεις να δίνονται στο 100% και μάλιστα τα χρήματα να καταβάλλονται όταν πουλιέται η παραγωγή του κάθε αγρότη. Των βαμβακοπαραγωγών τον Οκτώβριο, τον παραγωγών καλαμποκιού τον Σεπτέμβριο κλπ.

Τι ζητούν επιπλέον

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και κυρίως να μένει και κάτι στην τσέπη του κάθε παραγωγού.
  • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή. Όποιος παράγει να αμείβεται.
  • Να υπάρξει αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών που θα χάσουν χρήματα από την απόφαση της ΕΕ, που βασίζεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, για κατάργηση ορισμένων φυτοφαρμάκων.
  • Για παράδειγμα, αν καταργηθεί το φάρμακο για το σκουλήκι στους βαμβακοπαραγωγούς και αναπόφευκτα χαθεί μέρος της παραγωγής, τη «χασούρα» να καλύψει το Κράτος.