
Νωρίτερα διαβάσατε στο mycity, το ρεπορτάζ, για τους 28 προσωρινά κρατούμενους σε φυλακές της χώρας, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, που δρούσε στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και γύρω από αυτό…και αφήνονται ελεύθεροι, διότι στις 11 Ιουνίου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο της προφυλάκισής τους, δηλαδή το 18μηνο, ενώ η δίκη τους διεκόπη για την 1η Σεπτεμβρίου λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.
Σχεδόν σε κάθε γωνιά του πάρκου πίσω από τη Ροτόντα, στις οδούς Μελενίκου και Αρριανού, ακόμα και έξω από σχολείο που στεγάζεται Δημοτικό, αλλά και έξω από την πανεπιστημιούπολη, ύποπτα άτομα περιφέρονται όλη την ημέρα σε βάρδιες. Κάποιοι από αυτούς είναι τσιλιαδόροι οι οποίοι με τα κινητά τους τηλέφωνα ειδοποιούν τους διακινητές ναρκωτικών ουσιών σε περίπτωση που δουν από μακριά να πλησιάζουν δικυκλιστές της Αστυνομίας, ενώ άλλοι πουλάνε ναρκωτικά, κυρίως κάνναβη και χάπια.
Σύμφωνα με αστυνομικούς, οι διακινητές και οι τσιλιαδόροι είναι κυρίως αραβικής και πακιστανικής καταγωγής. Μέχρι πριν από λίγο καιρό το εμπόριο ναρκωτικών στην οδό Αρριανού, τη μία από τις δύο μεγάλες πιάτσες της περιοχής, έλεγχαν Αφρικανοί, ωστόσο πλέον η περιοχή έχει περάσει στα χέρια των Πακιστανών. Τα αραβικής καταγωγής άτομα δραστηριοποιούνται κυρίως στα στενά γύρω από τη Ροτόντα και την Καμάρα, δύο από τα σημαντικότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης τα οποία επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες τουρίστες.
Η διακίνηση ναρκωτικών γίνεται ακόμα και το μεσημέρι, ώρες που η περιοχή είναι γεμάτη από περαστικούς, αλλά και από άτομα που απολαμβάνουν τον καφέ τους στα αρκετά καταστήματα εστίασης και διασκέδασης που λειτουργούν σε διάφορα σημεία…μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον και πριν κλείσουν λόγω κορονοιού!
Πλέον έχει μειωθεί σημαντικά και ο μέσος όρος ηλικίας των διακινητών, αφού αρκετοί από αυτούς είναι ανήλικοι, κάτι που συνέβαινε σπανιότερα μέχρι πριν από κάποιους μήνες.
Ελάχιστοι από τους διακινητές έχουν πάνω τους ναρκωτικές ουσίες. Οι περισσότεροι τις κρύβουν σε ρόδες αυτοκινήτων, σε λουλούδια και σε πεζούλια παρτεριών, στα ρολά κλειστών καταστημάτων, σε ΚΑΦΑΟ της ΔΕΗ, αλλά και σε εξωτερικά σημεία κάδων απορριμμάτων. Το αποτέλεσμα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις οι διακινητές να βγαίνουν… λάδι σε ελέγχους αστυνομικών, αφού πολλές συλλήψεις αποφεύγονται λόγω έλλειψης ενοχοποιητικών στοιχείων.
Πολύ συχνές είναι και οι άγριες συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών που διακινούν ναρκωτικά. Με σπασμένα μπουκάλια, μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα νεαροί αλλοδαποί συγκρούονται μεταξύ τους, σπέρνοντας τον τρόμο σε περίοικους, περαστικούς και καταστηματάρχες.
Οι αστυνομικές επιχειρήσεις και οι συλλήψεις είναι σχεδόν καθημερινές στην περιοχή, ειδικά από τότε που ανέλαβε ο Λάζαρος Μαυρόπουλος, τα καθήκοντα του, ως νέος γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, ωστόσο το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών συνεχίζεται αμείωτο.
Όπως καταγγέλλουν στο mycity, κάτοικοι και καταστηματάρχες, οι αστυνομικοί περνούν καθημερινά από διάφορα σημεία, ελέγχουν ύποπτα άτομα και προχωρούν σε συλλήψεις, όμως ύστερα από λίγες μέρες οι ίδιοι διακινητές περιφέρονται στα ίδια πόστα και συνεχίζουν τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
- Κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων στη Θεσσαλονίκη - November 28, 2023
- Αχιλλέας Μπέος: «Ο Ατζούν Ιλιτζαλί ενδιαφέρεται για την απόκτηση του Βόλου, έχουν γίνει δυο ραντεβού» - November 28, 2023
- Εξιχνιάστηκε η δολοφονία Τυνήσιου στον Δενδροπόταμο - November 28, 2023