Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αλλά και λοιποί εργαζόμενοι βρίσκονται στα όρια τους στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», σε ένα νοσοκομείο που αντιμετώπιζε σημαντικές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και τις τελευταίες μέρες καλείται να ανταποκριθεί στη μαζική προσέλευση –που δεν λέει να «κοπάσει» παρά τρίτη εβδομάδα καραντίνας- ασθενών που νοσούν με κορωνοϊό.

«Δεν ξέρουμε με τι θα βρεθούμε αντιμέτωποι σήμερα…», λέει φανερά προβληματισμένος και ανήσυχος στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, Χρήστος Τσελέπης. Χθες, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και να συγχαρεί για το ψυχικό τους σθένος τις δέκα νοσηλεύτριες που μετακινήθηκαν εθελοντικά από την Κρήτη και προστέθηκαν στο δυναμικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). «Μία ανάσα αισιοδοξίας», λέει χαρακτηριστικά.
Αθρόες μετακινήσεις προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες στο Ιπποκράτειο

«Φυσικά το εξειδικευμένο προσωπικό που έρχεται είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε μαζί με τους ασθενείς. Δεν είναι όμως μόνο οι δέκα νοσηλεύτριες από την Κρήτη. Στο νοσοκομείο έχουν έρθει τις τελευταίες μέρες άλλοι πέντε από την Κομοτηνή, άλλοι 15 συνάδελφοι από τα γύρω Κέντρα Υγείας και δέκα από το Θεαγένειο. Και πάλι δεν αρκούν», αναφέρει ο κ. Τσελέπης.
Και συμπληρώνει: «Όλοι τους αναμένεται να βοηθήσουν στην οριακή κατάσταση που βιώνουμε. Το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο και συνεχίζει να είναι για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε τόσο δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία ειδικά στη Θεσσαλονίκη που πλήττεται ανελέητα».
Πάνω από 80 εργαζόμενοι στο Ιπποκράτειο έχουν μολυνθεί ή βρίσκονται σε καραντίνα

Όπως και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μέρος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έρχεται καθημερινά σε επαφή με ασθενείς της Covid-19 έχει μολυνθεί. Όσο αυξάνουν οι ασθενείς, αυξάνουν και τα κρούσματα στο προσωπικό υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

«Κρούσματα έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες κλινικές κατά διαστήματα. Σήμερα, υπολογίζουμε ότι νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα πάνω από 80 συνάδελφοι. Έχουμε ζητήσει από την προηγούμενη εβδομάδα από τη διοίκηση να μας δώσει τον ακριβή αριθμό. Προφανώς, ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς τις ελλείψεις και την ένταση που επικρατεί. Καθημερινά τα δεδομένα αλλάζουν προς το χειρότερο και η «μάχη» εντείνεται για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Βρισκόμαστε μέσα σε ένα κυκεώνα», τονίζει ο κ. Τσελέπης.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αρχικά είχε παραχωρηθεί ένα κτήριο του νοσοκομείου για τους ασθενείς με κορωνοϊό. Σήμερα, λόγω της εφημερίας, έχει αδειάσει για να παραδοθεί στους νέους ασθενείς ο πρώτος όροφος του κτηρίου τ. Αγία Σοφία, που λειτουργούσε μέχρι χθες η Παθολογική Κλινική.
Τα όσα λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων είναι ενδεικτικά της κατάστασης. «Μέχρι και πριν την προηγούμενη εφημερία το Ιπποκράτειο διέθετε 200 κλίνες για Covid-19. Στην προηγούμενη εφημερία μπήκαν εκτάκτως άλλα 30 κρεβάτια και για σήμερα έχουν προστεθεί άλλα 60 κρεβάτια. Συνολικά δηλαδή 300 κλίνες. Σε κάθε εφημερία γίνονται και νέες επεκτάσεις. Είναι τόσο μεγάλη η προσέλευση που δεν μπορούν να αδειάσουν κρεβάτια παρά το γεγονός ότι μεταφέρονται ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία όπως ο Άγιος Παύλος και ο Άγιος Δημήτριος.

Καθημερινά δημιουργούμε νέα κρεβάτια μεταφέροντας ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα και δεν έχουν μολυνθεί σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπως το Διαβαλκανικό. Και το κακό είναι ότι σ’ όλη τη βόρεια Ελλάδα αρχίζει να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν ξέρω τι θα γίνει…», λέει μεταφέροντας την αγωνία των εργαζομένων ο κ. Τσελέπης.